Päiväkotien lähiympäristöjen tarjoamat ja käytetyt mahdollisuudet lasten liikunnallisen aktiivisuuden toteuttamiselle - Korhonen, Jarmo (2014)
Tiivistelmä. Korhonen, Jarmo. 2014. PÄIVÄKOTIEN LÄHIYMPÄRISTÖJEN TARJOAMAT JA KÄYTETYT MAHDOLLISUUDET LASTEN LIIKUNNALLISEN AKTIIVISUUDEN TOTEUTTAMISELLE. Varhaiskasvatustieteen pro gradu –tutkielma. Kasvatustieteiden laitos. Jyväskylän yliopisto. 84 sivua + liitteet. Tämän tutkimuksen lähtökohtana oli tietoisuus siitä, että päiväkotien omat fyysiset sisä- ja ulkotilat ovat usein riittämättömät toteuttaa riittävän monipuolista liikunnallista aktiivisuutta lapsille. Liikunnallisen aktiivisuuden erilaiset hyödyt lapsille ovat kiistattomat, joten päiväkodin lähiympäristöt tarjoavat lisää mahdollisuuksia toteuttaa lasten liikunnallista aktiivisuutta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia mahdollisuuksia päiväkodin lähiympäristöt tarjoavat lasten liikunnallisen aktiivisuuden toteuttamiselle ja miten päiväkodit ovat käyttäneet näitä lähiympäristön paikkoja. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, mitkä tekijät liittyvät päiväkodin lähiympäristöjen käyttöön. Tutkimus oli luonteeltaan laadullinen. Tutkimuksen kohdejoukkona oli kaksi keskisuomalaista päiväkotia. Tutkimusaineisto kerättiin havainnoimalla näiden päiväkotien lähiympäristöjä, jossa tarkoituksena oli kartoittaa lähiympäristöt kokonaisuudessaan. Päiväkotien näkökulmaa lähestyttiin toteuttamalla kaksi parihaastattelua, joissa haastateltavina olivat kaksi lastentarhanopettajaa molemmista päiväkodeista. Aineiston analyysissä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että lähiympäristöjen tarjoamat mahdollisuudet vaihtelivat sen mukaan, oliko kyseessä metsä-, asutus- tai peltoalue vai rakennettu liikuntaympäristö. Tutkimuksen mukaan päiväkodit käyttävät lähiympäristön paikoista erityisesti metsäalueiden, leikkipuistojen ja urheilukenttien tarjoamia liikunnallisen aktiivisuuden mahdollisuuksia. Tutkimus osoittaa, että lähtökohdat, päivärytmi, henkilökunnan määrä, lasten ikä, vuodenajat sekä päiväkodin aikuisten oma suhtautuminen ovat liittyvät merkitsevästi päiväkotien lähiympäristöjen käytölle. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että maastossa kulkemisen helppoudella tai vaikeudella on yhteys siihen, millaisia mahdollisuuksia lähiympäristöjen metsäalueet tarjoavat lasten liikunnalliselle aktiivisuudelle. Päiväkodin henkilöstön oma suhtautuminen on merkittävin tekijä sille, miten päiväkodit käyttävät hyödykseen lähiympäristöjen tarjoavia mahdollisuuksia.