Hermolihasjärjestelmän väsymys ja sykevasteet erilaisissa voimaharjoituksissa - Kivelä, Antti (2014)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää hermolihasjärjestelmän väsymisreaktioita, sykettä ja sykevälivaihtelua (HRV) jalkaprässillä tehtyjen eri voimaharjoitusten (hypertrofinen=HYP-, maksimi=MAX- ja nopeusvoima=NOP -kuormitus) yhteydessä. Koehenkilöinä oli 10 liikunnanopiskelijamiestä. Hermolihasjärjestelmän suorituskyvyn mittareina toimivat isometrisellä alaraajojen jalkaprässillä (PRE, MID, POST, POST60min, POST1D, POST2D) mitatut maksimivoima, keskivoima (0–100 ms ja 0–500 ms) ja maxRFD 10 ms. Isometrisellä yhden raajan polven ojennuksella (PRE, POST, POST1D, POST2D) mitattiin maksimivoima, voluntaariaktivaatio (lihaksen sähköstimulaatio) ja EMG (VM+VL). Sykettä mitattiin akuutin kuormituksen ja palautumisen aikana. Sykevälivaihtelumittaus suoritettiin jokaista kuormitusta edeltävänä (PRE) ja seuraavana (POST) yönä.