Sitten kun : kirjoittajasta kirjailijaksi, käsikirjoituksesta romaaniksi - Rinne, Liisa (2014)
Kirjoittava ihminen kulkee maailmassa aistit avoinna, tuntosarvet pystyssä jatkuvasti kuulostellen tarinanpäitä. Havaitessaan kiinnostavan aihion hän pysähtyy – millainen tarina tästä voisi syntyä? Alkaa pitkä kirjoittamisen prosessi, matka jonka myötä käsikirjoitus muovautuu, jos hyvin käy, valmiiksi tekstiksi. Työssäni tarkastelen tätä prosessia tekeillä olevan romaanikäsikirjoitukseni kautta. Pyrin kirjoittamaan auki ne polut, joiden kautta tekstistä syntyy valmis kaunokirjallinen teos. Romaanikäsikirjoitus Sitten kun kaikki alkaa on samalla tutkielmani taiteellinen osa. Työni taiteellinen osa ei ole yksi yhteen lopullisen romaanini Odotus (2015) kanssa vaan se on aiempi versio käsikirjoituksesta. Työssäni haen eri näkökulmista vastausta kahteen kysymykseen: miten minusta tulee tekeillä olevan kirjoitusprosessin myötä itseään kirjailijaksi kutsuva kirjoittaja, ja miten teksti vaiheittain muovautuu valmiiksi käsikirjoitukseksi.