Neulojat neulekerhoissa : osallistumisen funktiot ja sosiaalinen pääoma - Valkama, Heidi (2014)
Tämän tutkimuksen tehtävänä on selvittää millaisia osallistumisen funktioita neulekerhoon osallistumiseen neulojilla liittyy, sekä millaista sosiaalista pääomaa neulojat neulekerhosta saavat. Teoreettisen viitekehyksen muodostavat osallistumisen funktiot ja sosiaalinen pääoma. Tutkimuksen aineiston muodostaa Helmikuussa 2014 neulojien ravelry.org sivustolla tätä tutkimusta varten kerätty aineisto, johon vastasi 81 suomalaista neulojaa. Aineisto käsiteltiin sisältöä teemoitellen ja tyypitellen. Keskeiset tutkimustulokset paljastivat, että osallistumisen funktioita on sekä näkyviä että latentteja. Näkyviä funktioita osallistumiselle ilmeni olevan sosiaalinen toiminta, keskusteleminen samanhenkisten ihmisten kanssa, oman ajan saaminen sekä rentoutuminen. Latentteja funktioita ilmeni olevan itsensä esittäminen, toisten kuunteleminen ja ystävien saaminen. Neulekerhosta saatuja resursseja oli voitu hyödyntää mm. työpaikan saamisessa. Neulominen yhdessä merkitsi vastaajille ennen kaikkea terapeuttisena toimintana, mikä oli myös merkittävänä osa harrastusta. Kerhon merkitykseen kuitenkin vaikutti se mitä kerhosta haettiin: osa halusi hyvin tiiviin ryhmän, jonka kanssa jutella rauhassa, kun taas toiset halusivat kokea seurustelun asteelle jäävää sosiaalista toimintaa.