"Poikateatteri on tekemisen tapa ja asenne" : toimijuuden rakentuminen ja resurssit poikateatteriryhmän devising -prosessissa - Laitinen, Liisa (2014)
Pro gradu -tutkielmassani tarkastelen toimijuuden (agency) rakentumista ja resursseja Mikkelin Poikateatterissa, 15-20 -vuotiaiden nuorten devising –teatteriproduktiossa. Tutkielmassa tarkastelen toimijuutta poikateatterin toimintakulttuurissa, vertaisvuorovaikutuksessa rakentuvana, kokemuksellisena, tulkinnallisena ja neuvoteltavana. Tutkimustehtävänäni on selvittää, miten nuoret teatteriryhmässä toimiessaan saavat kokemuksia toimijuudesta ja oppivat rakentamaan vuorovaikutuksessa erilaisia toimijuuden mahdollistavia positioita ja tunnistamaan sekä hyödyntämään toimijuutta mahdollistavia ja edistäviä resursseja. Devising -teatteritoiminnan kontekstissa korostuu yhdessä tekeminen ja tutkimuksessa huomio suuntautuu toimijuuteen liittyvän yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden välisiin jännitteisiin suhteisiin. Tutkimuksessa toimijuutta tarkastelen yksilötason toimijuuden lisäksi myös kollektiivisena ja yhteisöllisenä toimijuutena, jaettuna tekijyytenä.