Svengiä vai schwungia : luovan asiantuntijaorganisaation näkökulma viestintään - Eklund, Hannele (2014)
Tässä tutkielmassa kuvataan luovan asiantuntijaorganisaation viestintää organisaatiossa työskentelevien näkökulmasta. Luovien asiantuntijaorganisaatioiden organisaatiokulttuuri poikkeaa perinteisistä yrityskulttuureista. Auditiivisuus ja jatkuva, yli hierarkiarajojen käytävä dialogi ovat tyypillisiä luovassa asiantuntijaorganisaatiossa arvostettuja piirteitä. Tutkimusympäristönä tässä tutkielmassa toimivat suomalaiset sinfoniaorkesterit, joiden edustajien subjektiivinen näkemys ja kokemus hyvästä viestinnästä tutkimuksessa selvitettiin. Orkesterit ovat julkisia taidelaitoksia, jotka tuottavat kulttuuripalveluita ympäröivälle yhteisölleen. Tällaisen organisaation viestintä palvelee sekä yleisöä että julkishallinnon päättäjiä. Viestinnän tulee tavoittaa hyvin heterogeenisiä sidosryhmiä, joiden sisällä yksilöiden genreasiantuntemus voi poiketa toisistaan suuresti. Tutkimus on kvalitatiivinen ja se on toteutettu teemahaastatteluanalyysinä, jonka lähestymistapa on fenomenografinen. Teoreettisena viitekehyksenä on Grunigin ja Huntin Excellence-teoria ja Millerin esittelemä McPheen ym. viestinnän neljän virtauksen malli. Tutkimushaastateltaviksi valittiin kymmenen orkesteriorganisaatioiden edustajaa eri puolilta Suomea. Kaikilla haastateltavilla on pitkä kokemus työskentelystä orkestereissa sekä Suomessa että ulkomailla. Haastateltavina oli viisi orkesterimuusikkoa orkesterihierarkian eri tasoilta, kolme intendenttiä ja kaksi kapellimestaria. Haastattelujen teemoja olivat käsitykset sopivimpana pidetystä koulutustaustasta, osaamishierarkiasta viestintäosaamisen ja musiikkisubstanssin välillä, sekä persoonaan liittyviä, toivottavina pidettäviä ominaisuuksia. Muita teemoja olivat viestijän asema ja rooli organisaatiossa, sekä suhde organisaation suurimpaan asiantuntijaryhmään. Tutkimustulos osoittaa, että luovan asiantuntijaorganisaation edustajien näkemyksen mukaan organi-saation viestinnän pitää ja se voi olla ymmärrettävää kaikille. Viestinnän ammattilaisella luovassa asiantuntijaorganisaatiossa tulisi olla korkea ammattitaito sekä vahva ja monipuolinen rooli organisaation hierarkkisessa ytimessä yhtenä organisaation asiantuntijoista, joka toimisi tiiviissä vuorovaikutuksessa sillanrakentajana sekä organisaation jäsenten että sidosryhmien välillä.