Millaista demokratiaa? : diskurssianalyysi tavoitellun kuntaliitoksen (Oulainen-Vihanti) keskusteluista vuosina 2011-2014 - Lumijärvi, Satu-Sinikka (2014)
Demokratian kehitys on huolestuttanut suomalaisia pitkään. Alenevat äänestysprosentit ja vaisu osallistuminen yhteisten asioiden hoitoon ovat saaneet aikaan sen, että Suomen valtiohallinnossa on paneuduttu voimakkaasti demokratian ongelmien kartoittamiseen ja suotuisan kehityksen aikaansaamiseen. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää kuntaliitosargumentaatiota vuosien 2011–2014 ajalta entisen Vihannin kunnan valtuuston pöytäkirjoista, paikallislehdistä ja kuntalaisten kommenteista sosiaalisessa mediassa. Ensiksi tarkastelun kohteena ovat argumentaatiot puolesta ja vastaan, kun kyseessä on Vihannin eteläosien liittäminen Oulaisten kaupunkiin. Toiseksi pureudutaan siihen, millaisena demokratia kuntaliitoskontekstissa esiin nousseiden diskurssien perusteella esiintyy. Näitä asioita peilataan valtiohallinnon demokratiahankkeisiin.