IT-palvelunhallinnan prosessien kyvykkyystason mittaaminen - Alapiha, Jukka (2014)
Muutokset liiketoiminnassa ja asiakkaiden tarpeissa muuttavat myös IT orga-nisaation palveluiden vaatimuksia. Muuttuva toimintakenttä asettaa vaati-muksia myös IT-palveluiden johtamiselle ja tuottamiselle. Jotta pystytään yl-läpitämään informaatioteknologian palveluiden arvontuotto halutulla tasolla ja kehittämään toimintaprosesseja jatkuvasti paremmaksi, täytyy prosesseja pystyä mittaamaan jatkuvan kehittämisen periaatteiden mukaisesti. Tästä joh-tuen prosessit tulee olla mitattavia ja hyvin dokumentoituja. IT-palvelunhallinnan prosessimallit perustuvat pääasiassa parhaisiin käytäntöi-hin, joita kehitetään maailmanlaajuisesti yhteisöjen voimin. Yhteisöihin kuu-luu jäseniä useista eri organisaatioista, maista ja toimialoilta. Vaikka yhteisöt kehittävät prosessimalleja jatkuvasti, niiden mittaamiseen löytyvät työkalut ovat usein maksullisia. IT-palvelunhallinnan prosessien mittaamiseen on tar-jolla useampia työkaluja eri näkökulmista, mutta maksullisuuden takia useita niistä ei pystytä vapaasti käyttämään. Ilmaisissa mittareissa ohjeistus on usein puutteellista ja niitä hyödyntävä organisaatio joutuu tekemään merkittävästi töitä, jotta mittarin käyttö ylipäätään onnistuu. Tämä tutkimus keskittyy tuot-tamaan sopiva mittari kohdeorganisaatio IT-palvelunhallinnan prosessien mittaamiseen. Tutkielman tutkimusprosessina on käytetty suunnittelutieteel-listä tutkimusprosessia ja sen ohjaamana on tarkoitus toteuttaa konstruktio, jonka avulla voidaan mitata IT-palvelunhallinnan prosessien kyvykkyystaso. Tietoa prosessien kyvykkyystasosta voidaan hyödyntää prosessien kehittämi-sen lähtökohtana ja tukena.