Tiedon omistajuus pilvipalveluissa tietoturvan, lainsäädännön ja käyttöehtojen näkökulmasta - Natunen, Antti (2014)
Tässä pro gradu -tutkielmassa käsitellään tiedon omistajuutta ja käyttöoikeuksia pilvipalveluissa. Tutkielman tarkoitus oli selvittää käyttöehtojen ja lainsäädännön vaikutuksia tiedon omistajuuteen pilvipalveluissa tietoturvan näkökulmasta. Tutkielmassa oli myös tarkoituksena selvittää, miten palveluntarjoajat vaikuttavat pilvipalveluiden käyttöehdoissa niihin tallennetun tiedon omistajuuteen ja mitä vaikutuksia tällä on tietoturvaan. Lisäksi oli tarkoitus selvittää, mitä lainsäädäntöä pilvipalveluihin sovelletaan. Tutkielman aihe on tärkeä, koska tiedonomistajuutta ja siihen liittyviä kysymyksiä etenkään tietoturvan näkökulmasta ei juurikaan ole käsitelty aiemmissa tutkimuksissa. Tiedon omistajuuteen ja kontrolliin liittyviä seikkoja pidetään tutkitusti yhtenä merkittävimmistä ongelmista pilvipalveluissa. Tutkielman kirjallisuusosassa tarkasteltiin pilvipalveluiden käyttöehtojen vaikutuksia niihin tallennetun tiedon omistajuuteen. Lisäksi tarkasteltiin Suomen, Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen lainsäädännön vaikutuksia tiedon omistajuuteen pilvipalveluissa. Tutkielman empiirisessä osassa tehtiin tapaustutkimus, jossa tutkittiin kahdeksaa julkista pilvipalvelua, joista selvitettiin niiden käyttöehtosopimuksia analysoimalla niihin tallennetun tiedon omistajuutta sekä niihin sovellettavaa lainsäädäntöä. Tämän tutkielman tuloksena saatiin katsaus tiedon omistajuuteen kahdeksan tunnetun julkisen pilvipalvelun osalta. Tutkimuksen johtopäätöksinä todettiin, että pilvipalveluissa on suurta kirjavuutta tiedon omistajuuden sekä sovellettavan lainsäädännön osalta. Kaikki tutkitut pilvipalvelut antoivat käyttäjän pitää omistusoikeutensa niihin tallentamaansa tietoon, mutta puolessa tapauksista pilvipalvelun tarjoaja sai varsin laajojakin käyttöoikeuksia käyttäjien niihin tallentamaan tietoon. Myös tutkittuihin pilvipalveluihin sovellettavassa lainsäädännössä todettiin olevan paljon hajontaa, kuitenkin siten, että valtaosin niihin sovellettavaksi ilmoitettiin Yhdysvaltojen lainsäädäntö. Johtopäätöksenä todettiin myös, että on erittäin tärkeää tietää, miten käytetyn pilvipalvelun tarjoaja suhtautuu siihen tallennetun tiedon omistajuuteen.