Taantuma-ajan nuorten odotuksia tulevaisuuden työelämästään Nuorisobarometri 2009:n mukaan - Kykkänen, Jani (2013)
Tutkielman aiheena on tarkastella mitä taantuma-ajan nuorten 15-29-vuotiaiden sukupolvi ajattelee tulevaisuuden työelämästään. Tässä tutkimuksessa on kyse vuonna 2008 alkaneesta taloudellisesta taantumasta joka vaikuttaa niin Suomessa kuin globaalistikin. Tutkimuksessa tarkastellaan kvantitatiivisilla tutkimusmenetelmillä Nuorisobarometri 2009 -aineistoa, josta tarkastellaan nuorten mielipiteitä jatkuvan uudelleen kouluttautumisen ja työpaikan pysyvyyden suhteen. Taustamuuttujina tarkastellaan niin nuorten ikää, sukupuolta, koulutustasoa kuin äidinkin koulutustasoa tavoitteena etsiä eroja erilaisten nuorten välillä, sillä nuorisoa ei voi pitää mitenkään homogeenisenä joukkona. Tutkimuksen poikkileikkauksellinen lähestymistapa avaa juuri taantuman alun ajankohtaa nuorten elämässä. Ajankohtaa ja laajempaa yhteiskunnallista kontekstia tutkimuksessa lähestytään Ulrich Beckin riskiyhteiskunnan käsitteiden kautta (Beck 1992; 2000). Nuoria pohditaan tässä tutkimuksessa myös sukupolvena ja taantuma-aikaa sukupolvikokemuksena Karl Mannheimin hengessä (1952 [1927]). Tutkimuksessa sijoitetaan myös nuorison kokema riskien yhteiskunta nykyhetken kontekstiinsa tarkastelemalla nuorisopolitiikan kehittämisohjelmia vuosilta 2007-2011 ja 2012-2015, kuvauksena julkisen vallan reagoinnista nuorten kohtaamiin riskeihin. Nuoriso itse näyttäisi tuntevan nykyisen riskien yhteiskunnan ja olevan ajatuksiltaan jo sopeutunut siihen.