ERP-järjestelmän kannattavuuden arviointiin käytetyt menetelmät - Pirttimäki, Emmi-Stina (2014)
ERP-järjestelmä on yrityksen toimintojen ja talouden ohjaamiseen kehitetty järjestelmä, jonka avulla yritys voi saavuttaa useita erilaisia hyötyjä, kuten parantaa toimintojen tehokkuutta ja saavuttaa sitä kautta taloudellista hyötyä. ERPjärjestelmän käyttöönottoprosessi on yritykselle riskialtis, pitkä ja kallis toteuttaa sekä sen käyttöönotolla merkittäviä strategisia vaikutuksia yrityksen käytänteisiin. Jokaisella yrityksellä on erilaiset tarpeet ja vaatimukset ERPjärjestelmää kohtaan. Järjestelmätoimittajia ja järjestelmän toteutuksia on usein erilaisia. ERP-järjestelmien käyttöönottoprosesseista valtaosa myöhästyy tai ylittää budjetin. Näiden vuoksi oikean vaihtoehdon valinta on tärkeä vaihe käyttöönottoprosessissa. Sopivimman vaihtoehdon valinnassa tulee olla huolellinen ja arvioida luotettavasti sen kannattavuutta yritykselle. Tutkielma kartoittaa, esittelee ja vertailee yleisimmin käytetyt investointilaskentamenetelmät, joita ovat nettonykyarvomenetelmä, sisäisen korkokannan menetelmä, takaisinmaksuajan menetelmä ja sijoitetun pääoman tuotto – menetelmä. Investointilaskelmamenetelmien käyttö ERP-järjestelmän kannattavuuden arvioinnissa saa aiemmissa tutkimuksissa myönteisiä ja kriittisiä kannanottoja. Joidenkin mielestä menetelmät tuottavat riittävän luotettavaa tietoa kannattavuudesta, mutta toiset tutkijat taas kritisoivat menetelmiä, eivätkä käyttäisi näitä menetelmiä kannattavuuden arviointiin.