Lukutaidon ja kodin lukuympäristön yhteys lasten lempikirjoihin ensimmäisellä luokalla : Elloja, Risto Räppääjiä ja dinosauruskirjoja - Reinilä, Juha-Matti; Simonen, Joonas (2014)
Tutkielmassa selvitettiin lukutaidon ja kodin lukuympäristön yhteyttä lasten lempikirjoihin. Lisäksi tarkasteltiin sukupuolten, riski- ja kontrolliryhmän sekä heikkojen ja muiden lukijoiden välisiä eroja lempikirjojen suhteen. Tutkimus on osa Alkuportaat-seurantatutkimusta (Lapset, vanhemmat ja opettajat koulutien alkupolulla), jossa lapsia on seurattu esiopetusvuodesta neljännen luokan loppuun sekä yläkoulussa että sitä edeltävässä siirtymässä. Tämän tutkimuksen aineisto kerättiin vuoden 2008 keväällä, jolloin lapset (n = 2133) olivat ensimmäisellä luokalla. Tutkimusmenetelminä käytettiin äideille suunnattuja kyselylomakkeita sekä lasten lukutestejä. Tutkimukseen osallistui 2133 äitiä, joista 1474 raportoi lastensa lempikirjoja. Analyysit kohdentuivat otokseen (n = 1474), josta oli käytettävissä sekä kyselylomaketietoja että lasten testitietoja.