Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä vallasta - Boualem, Päivi (2014)
Tutkielmani keskittyy vallan ilmenemiseen lastensuojelun sosiaalityössä. Tutkielman tavoitteena on selvittää lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä vallasta tekemässään työssä. Lisäksi pyrkimyksenä on selvittää valtaa yleisellä tasolla sekä lastensuojelun keskeisiä periaatteita niin nykypäivänä kuin historiallisestikin tarkasteltuna. Tutkielman tavoitteena on tuottaa tietoa vallan ilmenemisestä lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta. Tutkielma on laadullinen ja sen aineisto on kerätty haastattelemalla viittä lastensuojelun sosiaalityöntekijää. Kaikki haastattelemani sosiaalityöntekijät tekivät haastattelujen aikaan lastensuojelun sosiaalityötä. Kolme haastateltavaa sosiaalityöntekijää toimi ainoastaan lastensuojelun sosiaalityössä. Kaksi teki yhdennettyä sosiaalityötä. Kaikilla haastattelemillani sosiaalityöntekijöillä oli vähintään viiden vuoden työkokemus lastensuojelun sosiaalityöstä. Aineiston analysoinnin toteutin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin, jonka avulla tiivistin aineistoni helpommin ymmärrettävään muotoon. Aineistosta nousi esiin kolme pääluokkaa, jotka ovat lastensuojelun sosiaalityö, valta ja työnohjaus. Lastensuojelun sosiaalityöntekijät kokivat tekemänsä työn haasteelliseksi, mutta pääsääntöisesti mielekkääksi lapsia ja perheitä tukevaksi työksi. Vallan koettiin olevan keskeinen ja myös välttämätön osa lastensuojelun sosiaalityötä. Vallankäytön toteuttamisen tulisi kuitenkin tapahtua mahdollisimman hyvässä yhteistyössä lapsen ja perheen kanssa siten, että lapsen kannalta hyvän elämän edellytykset täyttyvät.