"Se on just toi yhteisöllisyys mikä on tässä kannattajaporukassa, että jos ei näitä tyyppejä täällä ois" : Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajien kokemuksia kannattajuudesta - Salminen, Jukka-Pekka (2014)
Salminen, Jukka-Pekka (2014). ”Se on just toi yhteisöllisyys mikä on tässä kannattajaporu-kassa, että jos ei näitä tyyppejä täällä ois”: Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajien ko-kemuksia kannattajuudesta. Liikuntakasvatuksen laitos, Jyväskylän yliopisto, Liikuntapeda-gogiikan pro gradu -tutkielma, 46 s. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää suomalaisten jalkapalloa seuraavien henkilöiden jalkapallokannattajuuden kehitystä ja heidän päätymistään Suomen maajoukkueen kannattaji-en (SMJK) jäseneksi. Tutkimuksessa tarkastellaan kannattajien kokemuksia aina jalkapalloon kiinnostumisesta päätyen maajoukkueen kannattajien keskuudessa vallitsevaan tunnelmaan. Tutkimus oli luonteeltaan laadullinen ja se toteutettiin viidellä puolistrukturoidulla teemahaas-tattelulla, jonka jälkeen litteroitu aineisto analysoitiin teemoittelun ja tyypittelyn kautta poh-dittavaksi hermeneutiikkaa käyttäen. Tutkimuksen teoriaosuudessa käsitellään jalkapallokulttuurin kehittymistä sekä kannatuskult-tuurin ensiaskelia Suomessa. Suomessa jalkapallo on harrastetuin laji seuratoiminnassa, mut-ta urheilua seuraavan yleisön keskuudessa jalkapallo ei ole suosituin. Menestymättömyys näyttäisi olevan suuri syy siihen, miksi kansa ei ole löytänyt kunnolla jalkapallokatsomoihin. Sen sijaan ulkomaisia ja etenkin englantilaista jalkapalloa kannatetaan ja seurataan Suomessa perinteisesti paljon. Iso osa suomalaisten kannattajaidentiteeteistä luokitellaankin juuri anglo-fiilisiksi. Myös monien katsojien pessimistinen suhtautuminen pelin tasoon vaikuttaa kanna-tuskulttuurin kehitykseen. Viime vuosikymmenen aikana kannattamisesta on alkanut kuiten-kin tulla aktiivisempaa ja näkyvämpää. Uudenlainen moderni kannatuskulttuuri on tullut vii-mein Suomeen, jota parhaiten edustaa Suomen maajoukkueen kannattajat. Maajoukkueen kannattajiksi päädytään, koska halutaan kuulua ryhmään ja olla osa jotain isompaa kokonaisuutta. Kannattajayhteisön pariin ajautuu kaikenlaisia ihmisiä katsomatta heidän sosioekonomista taustaa. Jalkapallo on kuitenkin ollut monesti jollain tapaa heidän elämässään mukana harrastuksen tai ystävien ja perheen kautta. Maajoukkueen kannattajat kokevat voimakasta yhteisöllisyyttä katsomoissa ja sosiaalistuvat keskenään nopeasti. He pyrkivät toiminnallaan ensisijaisesti luomaan positiivista ja tarttuvaa tunnelmaa stadioneille peleissä ja antamaan muille katsojille hyvän kokemuksen ottelutapahtumasta. Viimeisten vuosien aikana etenkin Suomen maajoukkueen kannattajat ovat saavuttaneet ar-vostetun aseman Euroopankin mittakaavassa ja tekevät hyvää työtä suomalaisen jalkapallo-kulttuurin eteen parantaen positiivisesti myös Suomen imagoa. Menestys kuitenkin vauhdit-taisi edelleen jalkapallon kannatuskulttuurin nousua, sillä suomalaisten on todettu olevan ehkä urheiluhulluuden sijaan enemmän menestyshullua kansaa, joskin jalkapallomaajoukkueen kannattajat tekevät tässä poikkeuksen. Avainsanat: suomalainen, jalkapallo, kannattaja, fani, kannatuskulttuuri, yhteisöllisyys, sosi-aalistuminen, Suomen maajoukkue