Biohiilen vaikutus torjunta-aineiden ja ravinteiden huuhtoutumiseen peltomaassa : esimerkkeinä glyfosaatti ja fosfori - Hallman, Sanna (2014)
Tässä työssä tutkittiin kasvihuonekokein kolmessa eri lämpötilassa (300, 375 ja 475 ºC) tuotetun koivubiohiilen (80 tn/ha) vaikutusta glyfosaatin, aminometyylifosfonihapon (AMPA) ja fosforin (PO4-P) huuhtoutumiseen maaperästä. Lisäksi esiteltiin glyfosaatin ja fosforin keskinäistä vuorovaikutusta maaperässä sekä biohiilen tuotantoon liittyvien muuttujien vaikutusta torjunta-aineiden ja ravinteiden huuhtoutumiseen. Tutkimuksen mukaan maaperän biohiililisäykset vähentävät glyfosaatin huuhtoutumista keskimäärin 71 % ja AMPA:n huuhtoutumista keskimäärin 36 %. Biohiililisäykset eivät kuitenkaan vaikuttaneet tilastollisesti merkitsevästi fosforin huuhtoumaan. Biohiilen tuotantolämpötilalla ei ollut merkitsevää vaikutusta glyfosaatin ja AMPA:n huuhtoumiin. Tutkimuksen puitteissa ei ollut mahdollista selvittää luotettavasti eri lämpötiloissa tuotettujen biohiilten välisiä eroja, sillä toistojen määrä oli pieni ja huuhtoumien hajonta suuri. Hypoteesin vastaisesti työssä saatiin kuitenkin viitteitä siitä, että matalassa lämpötilassa tuotettu biohiili saattaa vähentää huuhtoutumista eniten. Glyfosaatin huuhtoutuminen vähentyi laskennallisesti keskimäärin 81 % ja AMPA:n 46 %, kun hiillon loppulämpötila oli 300 ºC. Loppulämpötilan 475 ºC biohiili puolestaan vähensi huuhtoumia keskimäärin 58 % (glyfosaatti) ja 23 % (AMPA). Pyrolyysilämpötilan vaikutus biohiilen glyfosaatin pidätyskykyyn vaatii jatkotutkimusta. Biohiilen käyttöön liittyy runsaasti mahdollisuuksia vähentää haitallisten aineiden kulkeutumista maaperässä. Biohiilen, glyfosaatin ja fosforin vuorovaikutus maaperässä on kuitenkin monimutkaista ja siihen vaikuttavat lukuisat tekijät, kuten maaperän laatu, kasvillisuus, biohiilen ominaisuudet ja aineiden yhteisvaikutukset. Biohiiltä voidaan mahdollisesti hyödyntää tehokkaasti huuhtoumien vähentämisessä käyttökohteen ominaispiirteet huomioiden esimerkiksi salaojissa ja kaltevien peltojen reunoilla.