Lajiristeyksiä maan ääressä : lajityyppien intertekstuaalinen analyysi Kristina Carlsonin romaanista Maan ääreen - Vainio, Marjut (2014)
Pro gradu -tutkielmani aineena on lajityyppien intertekstuaalinen analyysi Kristina Carlsonin romaanista Maan ääreen (1999). Tarkastelen romaania ja siitä kirjoitettua kymmentä kirjallisuusarvostelua, joiden mukaan teoksesta on löydettävissä useita eri genrejä. Selvitän, ilmenevätkö kirjallisuusarvosteluissa esitetyt lajit Maan ääreen -romaanissa, ja jos ilmenevät, niin millä tavoin. Tutkin myös minkälaista lisätietoa romaanin lajipiirteiden tarkastelu tuotaa teoksesta ja siitä kirjoitetuista kirjallisuusarvosteluista. Tarkastelen Maan ääreen -romaanin lajeja intertekstuaalisuuden näkökulmasta. Laajassa kontekstissa intertekstuaalisuus ilmenee muun muassa lajien välisenä kommunikaationa, jolloin lajiteoria on olennainen osa intertekstuaalisuutta. Intertekstuaaliseen luentaan lukijaa viitoittaa tässä teoksessa myös esimerkiksi sen fragmentoitunut rakenne, historialliset ja suorat viittaukset. Nojaudun tulkinnoissani romaanin intertekstuaalisuudessa Gérald Genetten arkkitekstuaalisuuden ja Mihail Bahtinin dialogisuuden käsitteisiin sekä Alastair Fowlerin näkemykseen lajista repertuaarina. Kirjallisuuden lajien kategorisoinnissa tukeudun Alastair Fowlerin, Mihail Bahtinin ja Hans Robert Jaussin lajia käsitteleviin teorioihin. Tutkielmani mukaan intertekstuaalinen lukutapa avaa Maan ääreen -romaanin tulkintaan uudenlaisia todellisuuksia. Tekstienvälisten suhteiden näkökulmat selkeyttävät sekä teoksen luentaa että tulkintaa. Maan ääreen -romaanin ja muiden teosten arkkitekstuaalisilla suhteilla vaikuttaa olevan paljon vaikutusta romaanin tulkintaan ja vastaanottoon ainakin sen perusteella, miten eri lajeja tutkielmassa käytetyt kirjallisuusarvostelijat siitä tulkitsevat. Kaikki kirjallisuusarvostelussa kirjatut genret toteutuvat romaanissa, joiden lisäksi tulkitsen siinä olevan myös elämäkerrallisen romaanilajin piirteitä. Kirjallisuusarvosteluista ei ole löydettävissä yksiselitteistä ja yhtenäistä linjaa genrejen osalta. Useammassa arvostelussa mainitaan romaanin kytkökset ainostaan rikosromaanien ja historiallisten romaanien genreen, mutta muutoin lajikytkökset ovat epäyhtenäisiä.