Fenomenologinen selvitys teknologian ja ruumiin suhteesta : ruumiin laajentaminen teknologian avulla - Lilja, Taneli (2014)
Tämä tutkielma käsittelee teknologiaa ja ruumista fenomenologisesta näkökulmasta. Tarkoituksenani on selvittää teknologian vaikutus ruumiillisuuteen ja ruumiillinen laajentaminen teknologian avulla. Lisäksi käsittelen yleisesti ruumiillisuutta ja teknologiaa fenomenologisesta viitekehyksestä ja molempien vaikutusta kokonaisvaltaiseen tapaan olla maailmassa. Fenomenologisen viitekehyksen muodostan nojaamalla pääasiallisesti kolmen aihetta käsitelleen filosofin työhön. Ensinnäkin ranskalaisfilosofi Maurice Merleau-Pontyn filosofia luo viitekehyksen ruumiillisuudelle, kun taas saksalaisfilosofi Martin Heidegger tarjoaa lähtökohdan teknologia-näkökulman käsittelylle. Näiden molempien filosofien ajatukset yhdistyvät amerikkalaisfilosofin Don Ihden filosofiassa. Ihden työ muodostaa synteesin ruumiillisuuden ja teknologian teemoista tuoden esille niiden rinnakkaiselon. Ihden filosofia antaa myös lähtökohdan virtuaaliteknologian analyysille. Tutkielman rakenne muodostuu neljästä pääosasta. Ensimmäisessä osassa analysoin Merleau-Pontyn käsitystä ruumiista tuoden esille ruumiillisuuden monimuotoisuuden fenomenologisessa filosofiassa. Tässä osassa tuon ilmi ruumiin ominaisuuden liittää itseensä ihon ulkopuolisia esineitä. Toisessa osassa keskityn teknologiaan Heideggerin ja Ihden filosofisista lähtökohdista. Heidegger on työssään tuonut esille teknologian vaikutuksen ympäröivään maailmaan ja ihmiseen, mikä luo myös pohjan teknologian käsittelylle tässä tutkimuksessa. Ihde vuorostaan muodostaa Heideggeria eheämmän ja monipuolisemman käsityksen teknologiasta. Kolmannessa osassa Ihden filosofia toimii alustavana viitekehyksenä yhdistäessäni ruumiin ja teknologian toisiinsa. Viimeisessä osassa keskityn virtuaaliteknologiaan ja siihen miten ruumiillisuus näkyy virtuaaliteknologiassa. Tutkielman keskeisin johtopäätös on, että eri teknologiat ja ruumis muodostavat toisiinsa vaikuttavan kokonaisuuden. Voimme laajentaa ruumiillisuuttamme eri teknologioiden avulla, mutta näin tehdessä teknologia myös vaikuttaa tapaamme olla maailmassa.