Asiantuntijatiimin päätöksenteko tapaamisessa - Soininen, Aura (2014)
Tämän tutkielman tavoitteena oli kuvata ja ymmärtää asiantuntijatiimin päätöksentekoprosessia. Lisäksi pyrittiin kuvaamaan monialaisen asiantuntijatiimin päätöksentekoprosessissa ilmeneviä, sen tuloksellisuutta tukevia ja heikentäviä tekijöitä. Päätöksentekoa tarkasteltiin havainnoimalla tiimin jäsenten välistä vuorovaikutusta projektipalaverissa. Tutkimusaineisto koostui kahden tunnin mittaisesta sisäisestä palaverista, jossa kolmesta jäsenestä koostuva asiantuntijatiimi suunnitteli alkavan projektin toteutusta ja teki siihen liittyviä päätöksiä. Laadullinen tutkimus toteutettiin aineistolähtöisesti siten, että ääninauhalle tallennetusta palaverista etsittiin päätöksentekotilanteet, joiden puheenvuorot teemoiteltiin ja jaettiin tehtävä- ja suhdetason yläluokkiin. Kun puheenvuorot oli jaettu kahteen luokkaan, niille nimettiin puheenvuoroja yhdistävien tekijöiden perusteella vielä alaluokat. Tehtävätason puheenvuorot jaettiin sisällön ja toiminnan tason puheenvuoroihin, joille nimettiin niitä yhdistävien tekijöiden perusteella vielä alaluokat. Suhdetason puheenvuorot jaettiin omiin alaluokkiinsa. Tämä oli analyysin ensimmäinen vaihe, jonka avulla asiantuntijatiimin päätöksentekoprosessista saatiin kokonaiskäsitys. Toisessa analyysivaiheessa asiantuntijatiimin päätöksentekotilanteista etsittiin tuloksellisuutta tukevia sekä heikentäviä tekijöitä, joiden avulla pyrittiin kuvaamaan, miten tuloksellisuus ilmenee asiantuntijatiimin päätöksenteossa. Tutkimuksen tulokset muodostavat yleisluontoisen kuvauksen asiantuntijatiimin päätöksentekoprosessista sekä sen tuloksellisuuden kannalta merkittävistä tekijöistä. Tulosten perusteella näyttäisi siltä, että asiantuntijatiimin päätöksenteko on luonteeltaan strategista sekä informaatiokeskeistä. Päätöksentekotilanteissa tiimin jäsenet pyytävät ja viestivät informaatiota, määrittelevät projektin tavoitteita sekä ennakoivat päätösten seurauksia. Lisäksi he viestivät mielipiteitään ja kysyvät niitä toisiltaan. Asiantuntijatiimin päätöksentekotilanteita analysoitiin myös etsimällä niistä päätöksentekoprosessin tuloksellisuutta tukevia ja sitä heikentäviä tekijöitä. Näyttäisi siltä, että asiantuntijatiimin päätöksenteosta voidaan havaita tuloksellisuutta tukevia tekijöitä, kuten proseduraalinen viestintä sekä positiivinen suhdetason vuorovaikutus. Tuloksellisuutta heikentävinä tekijöinä voidaan mainita esimerkiksi joissakin päätöksentekotilanteissa ilmenevät ryhmäajattelun piirteet sekä jotkut mielipiteisiin perustuvat päätökset. Autenttisten tiimien päätöksentekoa on tutkittu suhteellisen vähän, ja jatkotutkimus olisi tarpeen. Luonnollisten asiantuntijatiimien vuorovaikutusta koskevaa tutkimustietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi viestintäkoulutusta, ja siten organisaatioiden sekä tiimien toiminnan ja päätöksenteon kehittämisessä.