Tieteelliset laskentasovellukset ja pilvipalvelut – erityistarkastelussa AWS - Harmainen, Valtteri (2014)
Perinteisesti IT-resurssien hankinta on tapahtunut hankkimalla laitteistoa ja ohjelmistoja omaan tai organisaation omistukseen. Näiden resurssien käyttö on yleensä tarkoittanut merkittäviä investointeja laitteistoihin, ohjelmistoihin ja näiden ylläpitoon. Suuressa organisaatiossa kalliiden IT-resurssien käyttöönotto voi olla joissain tapauksissa hyvinkin byrokraattinen prosessi. Tieteellinen laskenta edellyttää usein erittäin suurta laskenta- ja tallennuskapasiteettia. Tutkijat hyötyisivät raskaaseen laskentaan vaadittavien IT-resurssien hankkimisesta palveluna, jolloin usein niukat resurssit voitaisiin keskittää vaadittavan laitteiston hankkimisen ja ylläpidon sijaan ydinongelman tutkimiseen. Tämän tutkielman pyrkimyksenä on luoda kirjallisuuskatsaus tieteellisiin laskentasovelluksiin sekä pilvipalveluihin. Tarkoituksena on tunnistaa, mitä keskeisiä piirteitä tieteellisillä laskentasovelluksilla on ja miten pilvipalvelut soveltuvat tieteellisten laskentasovellusten alustaksi käyttäen esimerkkinä erityisesti Amazon Web Services -pilvipalveluita. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää pilvipalveluiden mahdollisuuksien ja heikkouksien arvioinnissa tieteellisten laskentasovellusten tapauksessa. Tutkimus auttaa hahmottamaan, mihin tieteellisten laskentasovellusten piirteisiin pilvipalvelut pystyvät tarjoamaan mahdollisia ratkaisuja.