fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.author", "value": "Pelttari, Pasi", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2014-11-17T07:15:38Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2014-11-17T07:15:38Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2013", "language": "fi", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/44667", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Johdanto. Elimist\u00f6n em\u00e4ksisyytt\u00e4 lis\u00e4\u00e4m\u00e4ll\u00e4 on pystytty parantamaan sek\u00e4 anaerobista ett\u00e4 aerobista suorituskyky\u00e4. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, miten em\u00e4st\u00e4 tuottava normaaliproteiininen ja runsaasti kasviksia ja hedelmi\u00e4 sis\u00e4lt\u00e4v\u00e4 ruokavalio vaikuttaa elimist\u00f6n happo-em\u00e4stasapainoon, submaksimaaliseen kest\u00e4vyyssuorituskykyyn, pH:hon ja laktaatin tuottoon verrattuna happamuutta tuottavaan ruokavalioon 12 viikon yhdistetyn kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelun aikana.\r\nMenetelm\u00e4t. Tutkimukseen osallistui yhteens\u00e4 49 kuntoliikuntaa harrastavaa naista ja miest\u00e4, jotka jaettiin kahteen ruokavalioryhm\u00e4\u00e4n (Em\u00e4s / Hapan). Em\u00e4sryhm\u00e4n ruokavalio oli arvioitu PRAL (potential renal acid load = potentiaalinen munuaisten happokuorma) -menetelm\u00e4n avulla elimist\u00f6n em\u00e4ksisyytt\u00e4 lis\u00e4\u00e4v\u00e4ksi, kun taas hapanryhm\u00e4 noudatti l\u00e4hes normaalia ruokavaliota, jossa kuitenkin muun muassa kasvisten ja hedelmien saantia oli rajoitettu. Koko 12 viikon tutkimusjakson ajan koehenkil\u00f6t suorittivat my\u00f6s yhdistetty\u00e4 kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelua kaikille yhten\u00e4isen ohjelman mukaisesti kaksi kertaa viikossa yhteens\u00e4 90\u2013120 minuuttia yhdell\u00e4 harjoituskerralla. Kest\u00e4vyysosio suoritettiin aina ensin ja 10 minuutin palautuksen j\u00e4lkeen toteutettiin voimaosio. Ennen ja j\u00e4lkeen harjoittelujaksoa mitattiin veren ja virtsan pH sek\u00e4 veren bikarbonaattipitoisuus. Maksimaalinen hapenottokyky m\u00e4\u00e4ritettiin polkupy\u00f6r\u00e4-ergometrill\u00e4, jonka pohjalta suoritettiin submaksimaalinen polkupy\u00f6r\u00e4ergometritesti: 3 x 8 min 35 %, 55 % ja 75 % teholla VO2max:sta. Lis\u00e4ksi ennen harjoittelua, harjoittelujakson puoliv\u00e4liss\u00e4 ja harjoittelujakson lopussa tutkittavat pitiv\u00e4t kolmen p\u00e4iv\u00e4n ajan ruokap\u00e4iv\u00e4kirjaa.\r\nTulokset. Ravinto. Em\u00e4s- ja hapanryhm\u00e4n miesten kasvisten ja hedelmien saannissa oli eroja tutkimusjakson puoliv\u00e4liss\u00e4 (Em\u00e4s: 898 \u00b1 302 g vs. Hapan: 247 \u00b1 243 g, p < 0.001) ja sen lopussa (Em\u00e4s: 803 \u00b1 380 g vs. Hapan: 226 \u00b1 96 g, p < 0.01). Naisilla samansuuntainen ryhmien v\u00e4linen pieni ero havaittiin jo ennen tutkimusjaksoa (Em\u00e4s: 396 \u00b1 203 g vs. Hapan: 249 \u00b1 75 g, p < 0.05), mutta suuri ero tutkimusjakson puoliv\u00e4liss\u00e4 (Em\u00e4s: 927 \u00b1 307 g vs. Hapan: 209 \u00b1 159 g, p < 0.001) ja sen lopussa (Em\u00e4s: 1066 \u00b1 634 g vs. Hapan: 264 \u00b1 273 g, p < 0.001). Miesten em\u00e4sryhm\u00e4ll\u00e4 kehonpainoon suhteutettu rasvojen (0,8 \u00b1 0,3 g/kg vs. 1,2 \u00b1 0,4 g/kg, p < 0.05) ja proteiinin (1,0 \u00b1 0,3 g/kg vs. 1,4 \u00b1 0,5 g/kg, p < 0.05) saanti oli tutkimusjakson puoliv\u00e4liss\u00e4 pienemp\u00e4\u00e4 kuin hapanryhm\u00e4n miehill\u00e4.\r\nAerobinen submaksimaalinen kest\u00e4vyyssuorituskyky. Em\u00e4st\u00e4 tuottava kasvispainotteinen normaaliproteiininen ruokavalio yhdess\u00e4 12 viikon yhdistetyn kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelun kanssa ei parantanut submaksimaalista suorituskyky\u00e4 verrattuna happamuutta tuottavaan v\u00e4h\u00e4n kasviksia sis\u00e4lt\u00e4neeseen normaaliproteiiniseen ruokavalioon. Ainoa ero ryhmien v\u00e4lilt\u00e4 l\u00f6ytyi miesten sykkeist\u00e4 harjoittelun j\u00e4lkeen: Em\u00e4sryhm\u00e4n syke 35 %:n kuormalla oli 12 ly\u00f6nti\u00e4 minuutissa hapanryhm\u00e4\u00e4 alempana (Hapan: 108 \u00b1 3 vs. Em\u00e4s: 96 \u00b1 4; p<0.05).\r\nVeren ja virtsan pH ja veren bikarbonaattipitoisuus. Veren pH:n tai bikarbonaattipitoisuuden lepoarvoissa tai niiden muutoksissa ei ollut eroja em\u00e4s- ja hapanryhm\u00e4n v\u00e4lill\u00e4 miss\u00e4\u00e4n mittauspisteess\u00e4. Sen sijaan ryhmien v\u00e4lill\u00e4 ero l\u00f6ytyi virtsan pH:n lepoarvoissa. Naisten em\u00e4sryhm\u00e4n virtsan pH oli loppumittauksissa korkeampi kuin hapanryhm\u00e4ll\u00e4 (Hapan: 5,56 \u00b1 0,72 vs. Em\u00e4s: 6,35 \u00b1 0,98; p<0.05). Miesten virtsan pH:ssa ei ollut eroja ryhmien v\u00e4lill\u00e4. Aerobisessa submaksimaalisessa kuormituksessa naisten em\u00e4sryhm\u00e4ll\u00e4 veren pH oli korkeampi kuin ennen harjoittelujaksoa 55 %:n (pre: 7,414 \u00b1 0,006 vs. post: 7,427 \u00b1 0,009; p<0.05) ja 75 %:n (pre: 7,347 \u00b1 0,014 vs. post: 7,376 \u00b1 0,011; p<0.05) kuormilla. Miesten kuormituksen aikaisissa veren pH-arvoissa ei tapahtunut muutoksia.\r\nPohdinta ja johtop\u00e4\u00e4t\u00f6kset. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen perusteella kasvis- ja hedelm\u00e4painotteinen (noin 800 - 1000 g kasviksia ja hedelmi\u00e4 vuorokaudessa) ja normaalin m\u00e4\u00e4r\u00e4n proteiinia sis\u00e4lt\u00e4v\u00e4 em\u00e4ksinen ruokavalio ei vaikuta lepotilan veren pH:hon, mutta naisilla virtsan pH levossa nousi 12 viikon harjoittelun aikana ja oli korkeampi kuin hapanryhm\u00e4ll\u00e4. N\u00e4m\u00e4 tulokset vahvistavat n\u00e4kemyst\u00e4 siit\u00e4, ett\u00e4 tarkasti s\u00e4\u00e4dellyn veren pH:hon lepotilassa on vaikea vaikuttaa, mutta virtsan pH:hon sen sijaan voidaan vaikuttaa. Miesten pH:n muuttumattomuus on luultavasti yhteydess\u00e4 ruokavalion heikompaan noudattamiseen. Tutkimuksen p\u00e4\u00e4tulos oli, ett\u00e4 em\u00e4sryhm\u00e4n em\u00e4ksisyytt\u00e4 tuottava ruokavalio ei parantanut submaksimaalista kest\u00e4vyyssuorituskyky\u00e4 verrattuna hapanryhm\u00e4n suhteellisen \u201dnormaaliin\u201d suomalaisten k\u00e4ytt\u00e4m\u00e4\u00e4n happamuutta tuottavaan ruokavalioon. Sen sijaan veren pH:n nousu 12 viikon harjoittelujakson j\u00e4lkeen naisten em\u00e4sryhm\u00e4ll\u00e4 submaksimaalisessa kest\u00e4vyyskuormituksessa verrattuna ennen harjoittelua mitattuihin arvoihin antaa viitteit\u00e4 ja tutkimushaasteita mahdollisista fysiologisista hy\u00f6dyist\u00e4 kovilla harjoittelujaksoilla urheilussa. Aihe vaatii lis\u00e4tutkimuksia.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Heikki Peltonen (heipelto@jyu.fi) on 2014-11-17T07:15:38Z\r\nNo. of bitstreams: 1\r\nPelttari Pasi.pdf: 817603 bytes, checksum: 0c700273dba59b27c312007c59328cd6 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2014-11-17T07:15:38Z (GMT). No. of bitstreams: 1\r\nPelttari Pasi.pdf: 817603 bytes, checksum: 0c700273dba59b27c312007c59328cd6 (MD5)\r\n Previous issue date: 2013", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "pH", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "submaksimaalinen kest\u00e4vyyssuorituskyky", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "laktaatti", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruokavalio", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Yhdistetyn kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelun vaikutus pH:hon, laktaattiin ja submaksimaaliseen kest\u00e4vyyssuorituskykyyn kahdella erilaisella ruokavaliolla", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201411173269", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "jyx.includeIn.OAI", "value": "true", "language": "", "element": "includeIn", "qualifier": "OAI", "schema": "jyx"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
|