Kestävyys- ja teholajien urheilijoiden ravintoaineiden saanti harjoittelukaudella verrattuna ravitsemussuosituksiin - Luotonen, Inga (2014)
Urheilijoiden ravintoaineiden tarpeet ovat hieman erilaiset kuin normaaliväestön, ja ravitsemuksella on suuri merkitys urheilijan sekä kehittymisessä että palautumisessa. Oikean ravinnon avulla mahdollistetaan suorituskyvyn parantuminen eri lajeissa ottaen huomioon lajikohtaiset suositukset. Tässä tutkimuksessa oli tarkoitus selvittää saavuttavatko urheilijat ohjeelliset ravitsemussuositukset makroravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta. Menetelmät. Tutkimukseen osallistui 18 urheilijaa, joista 10 oli kestävyys- ja kahdeksan teholajien urheilijoita (ikä 19 - 35 vuotta). Heidän ravintotottumuksiaan selvitettiin viiden vuorokauden ruokapäiväkirjaseurannan avulla harjoittelukaudella. Tulokset analysoitiin NutriFlow- ravinto-ohjelman (Flow Team Oy, Oulu) avulla. Niitä verrattiin uusiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (2014) ja urheilijoille annettuihin kansainvälisiin lajinomaisiin ohjeisiin (Mero 2007). Tulosten analysointiin käytettiin yhden otosten t-testiä selvittämään saavuttiko urheilijat heille annetut tavoitearvot. Ryhmien välisten erojen analysointiin käytettiin riippumattomien otosten t-testiä sekä ANOVA- testiä. Tilastollisten merkitsevyyksien rajat olivat *p<0,05, **p<0,01, ***p<0,001. Tulokset. Kestävyyslajit. Kestävyysurheilijamiehet saivat energiaa 2970±291 kcal/vrk ja hiilihydraatteja 5,0±1,0 g/kg. Proteiinien saanti suhteessa lajikohtaisiin suosituksiin sekä seleenin, kalsiumin että B12-vitamiinien saannit olivat runsaita (p<0,01). Kestävyysurheilijanaisten kokonaisenergiansaanti oli 2447±439 kcal/vrk, ja he saivat niukasti energiaa suhteessa lajinomaisiin suosituksiin (p<0,01). Heidän proteiinien saantinsa oli riittävää, sillä se oli 2,4 g/kg. Myös rasvojen saanti oli runsasta suhteessa lajinomaisiin suosituksiin (p<0,05). C-vitamiinin, kalsiumin ja magnesiumin sannit olivat tilastollisesti hyvin merkitseviä verrattuna ravitsemussuosituksiin (p<0,01) sekä seleenin ja B12-vitamiinien saannit erittäin merkitseviä verrattuna ravitsemussuosituksiin (p<0,001), koska niiden saannit olivat runsaita. Teholajit. Teholajien miesurheilijoiden kokonaisenergiansaanti oli 2200±901 kcal/vrk ja hiilihydraattien saanti 3,2±1,0 g/kg. Seleenin sekä B12-vitamiinien saannit olivat runsaat verrattuna ravitsemussosituksiin (p<0,05). Teholajien naisurheilijat saivat energiaa 2469±349 kcal/vrk. Heidän enrgiansaantinsa oli suosituksia runsaampaa verrattuna lajikohtaisiin suosituksiin (p<0,05). Rasvojen saanti oli runsasta verrattuna lajikohtaisiin suosituksiin (p<0,05). Myös vitamiinien ja kivennäisaineiden saaneissa havaittiin merkitsevyyksiä, koska ne olivat runsaita suhteessa ravitsemussuosituksiin: C-vitamiini ja magnesium (p<0,05) sekä seleeni, B12-vitamiin ja kalsium (p<0,01). Johtopäätökset. Tämän tutkimuksen mukaan urheilijoiden makroravintoaineiden sekä kokonaisenergian saanneissa oli puutteita suhteessa lajinomaisiin suosituksiin. Kestävyysurheilijanaiset eivät saaneet tarpeeksi energiaa suhteessa heidän arvioituun kulutukseensa. Kestävyysurheilijanaiset saivat kuitenkin riittävästi hiilihydaatteja suhteessa lajisuosituksiin. Kestävyysurheilijamiesten energiansaanti oli tasapainossa, mutta heidän hiilihydraattien saantinsa jäi hieman matalaksi. Molempien sukupuolien proteiinien sekä rasvojen saannit olivat suositusten mukaisia. Teholajien urheilijat saavuttivat heille annetut saantisuositukset kokonaisenergian sekä proteiinien osalta. Tehourheilijanaisten rasvan saanti oli melko runsasta verrattuna miehiin. Kaikkien urheilijoiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saannit saavuttivat yleiset ravitsemussuositukset. Erityisesti kalsiumin, seleenin, magnesiumin ja B12-vitamiinien saannit olivat erittäin runsaita melkein kaikkien urheilijoiden keskuudessa.