Reading activities in EFL-textbooks : an analysis of upper secondary school textbooks - Karppinen, Tiia (2013)
Lukutaito on yksi suomalaisen opetusjärjestelmän päätavoitteista.Vieraskielisten tekstien lukutaidon merkitys korostuu lukiossa, jossa oppilaiden lukutaitoa arvioidaan jatkuvasti kielitaidon erillisenä osa-alueena. Vaikka vieraalla kielellä lukeminen eroaa merkittävästi äidinkielellä lukemisesta ja sitä tulisi tarkastella ympäristöönsä sidottuna ilmiönä, suuri osa lukutaidon tutkimuksesta liittyy nimenomaan äidinkielellä lukemisen tutkimukseen. Tässä tutkielmassa arvioidaan lukion viimeisen kurssin oppimateriaaleja vieraan kielen opetuksen näkökulmasta. Pääasiallinen tutkimuskysymys on millaisia luetunymmärtämisen harjoituksia oppikirjat tarjoavat lukutaidon harjoittamiseksi. Tutkielmassa analysoitiin kahta lukion oppikirjaa, In touch 6 (Davies ym. 2003) ja Open road 6 (Karapalo ym. 2010). Opetusmateriaali analyysin kohteena on relevantti, sillä aiemmat Suomessa tehdyt tutkimukset aiheesta ovat osoittaneet, että oppimateriaalien rooli vieraiden kielten opetuksessa on merkittävä. Luetunymmärtämistä vahvistavia harjoituksia ei kuitenkaan toistaiseksi ole tyhjentävästi tutkittu vieraan kielen opetuksen näkökulmasta lukiotasolla. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista sisällönanalyysia. Käytetty tutkimusote oli pääasiassa deduktiivinen. Saatuja tuloksia, jotka esitettiin myös taulukoina, vertailtiin lukion opetussuunnitelman tavoitteisiin sekä ylioppilaskokeen vieraiden kielten kokeissa käytettäviin arviointikriteereihin. Harjoitukset olivat molemmissa oppikirjoissa hyvin samankaltaisia ja keskittyivät usein pinnallisen luetunymmärtämisen tukemiseen. Ylioppilaskokeessa mitattavia taitoja harjoitettiin paljon, mutta joitain opetussuunnitelman tavoitteita ei aina huomioitu.Tuloksia tarkasteltaessa tulee huomioida se, että tutkimusaineisto koostui vain kahdesta oppikirjasta sekä se, että laadullinen tutkimus pohjautuu aina tutkijan tulkintaan aineistosta. Tutkimuksessa esitettiin yksi tapa arvioida luetun ymmärtämisen harjoituksia vieraankielen opetuksen näkökulmasta. Lisäksi tutkimustulokset kannustavat opettajia opetusmateriaalin kriittiseen tarkasteluun ja osoittavat mahdollisen lisämateriaalin tarpeen luetunymmärtämisen opetuksessa.