Miten syrjäseutu tuotetaan - Hämäläinen, Eeva (2014)
Etsin ja analysoin tässä tutkimuksessa arjen syrjäseutupuhuntaa 2010-luvun Suomessa ja rekonstruktioin puhunnan syntymekanismeja. Haen yksittäisistä, erillisistä teksteistä syvempää tarinaa suomalaisista syrjäseuduista vallan tuotteina. Yritän kerätä mahdollisia kolonialistisia toimia ja tekoja, jotka kohdistuivat (kohdistuvat) syrjäseuduille, ja miettiä, miten syrjäseuduista puhuttiin ja puhutaan tätä taustaa vasten. Selvitän työssäni toistavatko nykyajan tekstit koloniaalista normaalikertomusta vai tuottavatko ne irtiottoja perinteisestä kertomuksesta. Mielenkiintoni kohdistuu syrjäseutupuheen tuottajiin ja heidän erilaisiin motiiveihinsa. Löydettyäni aineiston tavan tuottaa syrjäseutu, pohdin millä toisilla tavoilla syrjäseudusta voi puhua. Kirjoittamalla kaunokirjallisempaa tekstiä haluan tehdä ihmisten kokemukset kolonisoivista valtasuhteista näkyviksi ja tuntuviksi, välittää kokemuksellista tietoa ja tuntee siitä, miltä vallanalaisuus tuntuu ja miten siinä eletään.