Somatosensory evoked potentials as indicators of aging-related changes in sensory-cognitive functions - Waselius, Tomi (2014)
Ikääntymiseen liittyy aivojen rakenteellisia ja kognitioiden muutoksia. Ikääntymismuutoksia tuntojärjestelmässä tutkittiin 41 nuorelta ja 44 ikääntyneeltä aikuiselta. Aivojen tuntoherätevasteet tuotettiin sti¬muloimalla sormia sähköisillä pulsseilla passiivisessa koetilanteessa, jossa esitettiin toistuvasti ärsykkeitä eri sormiin. Toistuvien ja poikkeavien ärsykkeiden aiheuttamat vasteet erosivat komponenteissa P50 (40-70 ms), N80 (60-100 ms) ja poikkeavuusnegatiivisuus (sMMN, 140-210 ms). Ikääntyneiden P50 vasteet olivat suurempia kuin nuorilla, mutta muita ryhmäeroja ei löytynyt. Varhaisen muutoksen havaitsemisen heikentyminen saattaa liittyä vaikeuteen erotella oleellisia aistiärsykkeitä ympäristöstä. Jatkossa tulisi tutkia ja verrata poikkeavuusnegativiisudeen ikääntymismuutoksia eri aistiärsykkeillä, kuten ääni- ja tuntoärsykkeillä. Herkät ikääntymismuutosten mittarit ovat hyödyllisiä esimerkiksi kliinisessä käytössä.