"Ungdomar blir too tired när de är too much i nätet" : engelskans påverkan på finska gymnasieelevers uppsatser i B-svenska - Penttinen, Heidi (2014)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millä tavalla ja kuinka paljon englannin kielen vaikutus näkyy ruotsinkielisissä teksteissä, jotka oppilaat kirjoittivat lukio-opintojensa aikana. Tutkimuksen tavoitteena oli myös tutkia sitä, vähentyykö englannin kielen vaikutus sillä aikavälillä, jonka aikana tekstit on kirjoitettu. Tutkimukseen osallistui neljä oppilasta, joista kolme oli naispuolisia oppilaita ja yksi oli miespuolinen. Oppilaat kirjoittivat kolme tekstiä viidestä eri teemasta. Ensimmäinen teksti kaikista teemoista kirjoitettiin syksyllä 2010, toinen syksyllä 2011 ja kolmas keväällä 2012. Oppilaat osallistuivat Jyväskylän yliopiston Topling-tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena on selvittää, kuinka oppilaiden kirjoitustaito parantuu suomen, ruotsin ja englannin kielten kohdalla. Hypoteesini oli, että englannin kielen vaikutus vähenee lukioaikana ja että englannin kieli näkyy monipuolisella tavalla oppilaiden teksteissä. Hypoteesi englannin kielen monipuolisuudesta osoittautui oikeaksi, sillä englannin vaikutus oli nähtävissä esimerkiksi lainasanoissa, verbi- ja sanavalinnoissa sekä sanojen kirjoitusasuissa. Hypoteesi siitä, että englannin kielen vaikutus vähenisi lukioaikana, on kuitenkin hankala todistaa oikeaksi näin pienellä otosmäärällä. Osa oppilaista ei esimerkiksi turvautunut englannin kieleen ensimmäisessä tekstissä, mutta englannin vaikutus oli nähtävissä toisessa ja kolmannessa tekstissä. Näin ollen on mahdotonta tietää, onko ollut kyse sattumasta sillä kertaa, kun englannin kielen vaikutus ei ole ollut havaittavissa. Tämän tutkimuksen tuloksia ei voida yleistää, koska otos on määrältään niin suppea. Tutkimus antaa kuitenkin arvokasta tietoa ruotsinopettajille siitä, miten oppilaat hyödyntävät muita kieliä kirjoittaessaan tekstejä ruotsiksi. Tulevissa tutkimuksissa muiden kielten siirtovaikutusta ruotsin kieleen voisi tutkia suuremmalla otosmäärällä ja haastattelemalla ruotsin kielen opettajia, jolloin myös heidän mielipiteensä saataisiin mukaan tutkimukseen.