Kriittinen diskurssianalyysi yritysfilantropiasta : tarkastelu kolmesta suomalaisesta pörssiyrityksestä talouden eri sykleissä - Tukiainen, Elisa (2014)
Yritysten sosiaalinen vastuu on noussut kuluneen vuosikymmenen aikana merkittäväksi tutkimuskohteeksi niin koti- kuin ulkomaillakin. Tämän seurauksena aikaisemmassa akateemisessa, tieteellisessä tutkimuksessa yritysten sosiaalista vastuuta on tutkittu monesta eri näkökulmasta. Aikaisemmissa tutkimuksissa on lisäksi tunnistettu tarve diskursiivisille yrityksen sosiaalisen vastuun tutkimuksille. Viime aikoina on painotettu erityisesti, että yritysten sosiaalisen vastuun tekstejä ja diskursseja tulisi ymmärtää ajallisena ja paikallisena konstruktiona. Näin ollen tutkin tässä tutkielmassa diskursiivisesti kolmen keskeisen suomalaisen yrityksen sosiaalisen vastuun konstruktioita kahdessa merkittävässä taloudellisessa kontekstissa: nousukaudella sekä syvässä, globaalissa talouskriisissä. Tämä siksi, että tällaista suomalaista tutkimusta ei tähän mennessä ole tehty. Tutkielmani pohjautuu Cum laude -seminaarin tutkimustyöhöni laajentaen tätä kattamaan empiirisesti erilaisia kokonaistaloudellisia aikakausia. Tutkielmassani keski-tyn erityisesti kriittiseen diskurssianalyyttiseen näkökulmaan ja valta-asetelmien raken-tumiseen kolmen merkittävän suomalaisyrityksen, Fortumin, Nokian ja Sampo Konser-nin yritysvastuuraportoinnissa talouden kahdessa eri syklissä vuosina 2005 ja 2013. Tarkoituksenani on tutkia, heijastuuko muuttunut taloudellinen ympäristö kyseisten suomalaisten yritysten vastuullisuusraportoinnissa. Tutkimuksessa esiin nousevat diskurssit vuosina 2005 ja 2013 ovat yhteiskunnan hyvinvoinnin, taloudellisen hyvinvoinnin- sekä strategisen hyvinvoinnin diskurssit. Tämän lisäksi vuonna 2013 esiin nousee neljäs, konkretisoinnin diskurssi. Tutkimuk-sessani tunnistan myös muutoksia diskurssien sisäisissä teemoissa, aiheissa ja erityises-ti valta-asetelmissa näinä kahtena ajanjaksona. Näillä tutkimustuloksilla tutkielmani osaltaan vahvistaa joitakin aikaisempia em-piirisiä havaintoja. Toisekseen, tutkielmani tulokset tuovat lisää aikaisempaan suoma-laiseen yrityksen sosiaalisen vastuun diskursiiviseen tutkimukseen dynaamisen ulot-tuvuuden. Tutkielmani merkittävin kontribuutio on kuitenkin yleisempään yrityksen sosiaaliseen vastuun diskurssitutkimukseen lisää tuomani ymmärrys spesifioimistani muutoksista diskursseissa ja niiden muodostamissa valta-asetelmissa talouden eri ai-kakausina.