British society in gothic rock : Siouxsie and the Banshees 1978-79 - Hurmerinta, Sami (2014)
Tutkielman tarkoituksena on tarkastella, kuinka 1970-luvun brittiläistä yhteiskuntaa käsitellään Siouxsie and the Banshees -yhtyeen sanoituksissa. Siouxsie and the Banshees perustettiin 1970-luvun lopulla punk-musiikin jälkimainingeissa ja sitä pidetään yhtenä ensimmäisistä goottirock-yhtyeistä. Tutkimuksessa tarkastellaan sitä, jatkuuko punk-alakulttuurille ominainen yhteiskuntakritiikki Bansheesin sanoituksissa vai vastaako yhtyeen musiikki nykykäsitystä, jonka mukaan goottirock on enimmäkseen epäpoliittista. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä käytettiin kriittisen diskurssianalyysin (CDA) taustaoletuksia. Kriittinen diskurssianalyysi mahdollistaa useiden eri lähetysmistapojen yhdistämisen, ja tässä tutkielmassa hyödynnettiin lähinnä transitiivisuuden, metaforan ja intertekstuaalisuuden tutkimuksen työkaluja. Tutkielmassa käsitellään neljää Siouxsie and the Bansheesin kappaletta, jotka on valittu yhtyeen kahdelta ensimmäiseltä levyltä The Scream ja Join Hands. Valitut kappaleet Metal Postcard (Mittageisen), Premature Burial, Nicotine Stain ja Suburban Relapse edustavat neljää levyjen kappaleissa esiintyvää vallitsevaa teemaa: 1) auktoriteettien vastustaminen, 2) yksilöllisyys, 3) henkinen ja fyysinen riippuvuus ja 4) ihmisten hämmentyneisyys esimerkiksi oman identiteetin suhteen muuttuvassa yhteiskunnassa. Analysoidut kappaleet sisältävät punk-sanoituksille ominaisia kerronnallisia piirteitä, kuten kerronta ensimmäisessä persoonassa ja tekstin sisäisen kertojaäänen ja vastaanottajan vaihtelu tekstin eri osissa. Punkin tavoin Bansheesin sanoitukset ottavat kantaa yhteiskunnan ilmiöihin, kuten oikeiston suosion kasvuun, median vaikutusvaltaan, tarpeeseen sopeutua yhteiskunnan normeihin, tupakoinnin terveysvaikutuksiin ja tupakkamarkkinoiden leviämiseen sekä perheväkivaltaan. Toisin kuin monien Punk-yhtyeiden sanoitukset, Bansheesin kappaleet eivät kuitenkaan kritisoi asioita suoraan ja korostavasti, vaan kertovat niistä usein yliluonnollisia elementtejä sisältävien tarinoiden kautta ja jättävät moraalisten näkökulmien pohdinnan kuulijoille.