Customer centric and value-based business model design : impacts of the additive manufacturing technology on firm's business model - Hämäläinen, Mervi (2014)
Liiketoimintamalli on käsite, joka on yleistynyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana elektronisen liiketoiminnan kehittymisen myötä. Nykyisin liiketoimintamalli käsitettä käytetään myös muilla teollisuuden aloilla. Huolimatta siitä, että liiketoimintamalli käsitteenä on vakiintunut liiketalouden ammattilaisten keskuudessa, tieteellistä yhteisymmärrystä siitä mitä liiketoimintamallilla tarkasti tarkoitetaan ja mitä se pitää sisällään, ei ole saavutettu. Viimeaikaiset tieteelliset artikkelit liiketoimintamalleista painottavat kuitenkin arvon luomista, arvon lunastamista sekä asiakaskeskeisyyttä keskeisinä teemoina liiketoimintamallin suunnittelussa. Pro gradu –tutkielman ensisijaisena tavoitteena on tutkia kirjallisuudesta niitä elementtejä, prosesseja ja toimintatapoja, joiden avulla liiketoiminnan arvonmuodostamisen mahdollisuuksia voidaan löytää ja tuoda esille. Lisäksi tavoitteena on luoda kirjallisuuden perusteella liiketoimintamallikehys, joka sisältää oleelliset tekijät asiakaskeskeisen ja arvoperusteisen liiketoimintamallin luomiseksi.