Kohtuullistaminen elämäntyylinä : valtavirtaisen kulutuskulttuurin ja aikakäsitysten kyseenalaistajat suomalaisissa blogeissa - Salmela, Niko (2014)
Tutkielmassa tarkastellaan suomalaisten kohtuullistajien elämäntyyliä blogeissa. Aihe on ajankohtainen ja liikkuu useilla sosiologisesti kiinnostavilla alueilla. Tutkielmassa tarkastellaan kohtuullistajien kyseenalaistuksia suomalaista tai laajemmin länsimaista yhteiskuntaa kohtaan. Kohtuullistajat kritisoivat erityisesti materiaalista ja hektistä elämäntapaa. Aineistossa kyseenalaistetaan valtavirtaiset kulutus- ja aikakäytännöt. Tutkielman näkökulma on elämäntyyli,jossa on kysymys arkielämän ilmiöistä ja niiden yht eyksistä laajempaan sosiaaliseen ja kulttuuriseenkontekstiin. Pääasiallinen analyysimenetelmä on teoriasidonnainen sisällönanalyysi. Teorialähtöisyys n äkyyelämäntyylin tai tarkemmin subjektiviteetin muokkauksen neljässä eri tematiikassa, jotka pohjautuvat MichelFoucault’n minätekniikoille. Tutkielman teossa syntyi useita eri tuloksia. Suomalainen kohtuullistaminen aineistossa oli painottunut kulutuskäytäntöjen sijaan työn- ja vapaa-ajan suhteen tarkasteluun. Pääasiallinen kulutuskäytäntö oli aineiston valossa nuukaileva, eli pidättäytyvä, kuluttaminen. Kohtuullistamisen aikakäytännöillä pyritäänmerkityksellisempään työelämään ja kiireettömämpään vapaa-aikaan. Kohtuullistaminen on vaihtoehtoinenelämäntyyli. Siinä pyritään irrottautumaan materiaalisen ja hektisen elämäntavan koetuista ongelmista. Valtavirtaisen elämäntavan itseisarvojen tilalle muokataan uudenlaisten käytäntöjen ja rationaliteettien elämäntyyliä. Muutosvaateiltaan kohtuullistaminen ei ole ehdoton. Todennäköisesti kohtuullistaminen säilyyjatkossa marginaalissa. Sen arvoissa ja käytännöiss ä olisi ratkaisuvaihtoehtoja 2000-luvun suuriin länsimaisiin ongelmiin, kuten työttömyyteen ja ilmaston muutokseen. Kohtuullistamisella olisi erityisesti tarjottav aatyöhyvinvoinnin kysymyksiin.