"Ensimmäistä kertaa tuntui, että oikeesti jotain kiinnosti mun asiat" : nuorten kokemuksia etsivästä nuorisotyöstä - Rantanen, Maarit (2014)
Etsivässä nuorisotyössä autetaan työelämän ja koulutuksen ulkopuolella tai muuten tuen tarpeessa olevia nuoria tukemalla heitä ongelmatilanteissa ja ohjaamalla heitä tarvittavien palvelujen piiriin. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan etsivää nuorisotyötä siihen osallistuneiden nuorten kokemusten kautta hyödyntäen fenomenologista tutkimusotetta. Tarkastelun kohteena ovat kokemukset etsivästä nuorisotyöstä ja sen merkityksestä nuorten elämänkulkuun. Tutkimusaineisto kerättiin avoimilla haastatteluilla kahdeksalta etsivään nuorisotyöhön osallistuneelta nuorelta. Aineiston analysoinnissa sovellettiin fenomenologista analyysia. Analyysin ensimmäisen päävaiheen lopuksi muodostui kahdeksan yksilökohtaista merkitysverkostoa. Toisen päävaiheen jälkeen muodostui analyysin päätulokset: yksi yleinen merkitysverkosto etsivään nuorisotyöhön liittyvistä kokemuksista sekä seitsemän elämänkulkuun liittyvää yleisen merkitysverkoston tyyppiä. Etsivään nuorisotyöhön liittyvät kokemukset oli jäsennettävissä viiteen sisältöalueeseen: onnistuminen yksilöllisen elämäntilanteen huomioimisessa, etsivään nuorisotyöhön osallistuminen arjen rytmittäjänä, etsivän nuorisotyöntekijän roolin merkityksellisyys, oman päätösvallan kunnioittamisen tärkeys sekä auttamisen ja tukemisen tärkeys. Kokemukset etsivän nuorisotyön merkityksestä elämänkulkuun jäsentyivät myös viiteen sisältöalueeseen: elämäntilanteen haastavuus ennen etsivää nuorisotyötä, ohjautuminen etsivään nuorisotyöhön tukea tarvitsevassa elämäntilanteessa, mielekkään suunnan löytäminen elämälle, luottavaisuus tulevaisuuteen sekä muutos itseen ja omaan elämään suhtautumisessa. Yksilöllisen elämäntilanteen ja tuen tarpeen huomioivaa etsivää nuorisotyötä pidettiin toimivana kokonaisuutena, ja nuorilla oli toiminnasta positiivisia kokemuksia. Avun ja tuen saaminen sekä nuoren kuunteleminen nuoren päätösvaltaa kunnioittaen koettiin tärkeäksi. Toimintaan osallistumisella koettiin olleen suuri merkitys elämänkulun kannalta. Sen myötä nuoret kokivat saaneensa arkea rytmittävää tekemistä ja tukea mielekkään elämänsuunnan löytämiselle. Tulevaisuuteen suhtauduttiin nuorisotyöhön osallistumisen jälkeen toiveikkaammin, ja oma asenne itseä kohtaan muuttui osalla myönteisemmäksi. Etsivän nuorisotyön toteutuksen kannalta on tärkeää, että nuori haluaa ulkopuolista tukea ja on motivoitunut oman tulevaisuutensa suunnitteluun. Työntekijän osalta on tärkeää, että hän onnistuu luomaan turvallisen ja välittävän ilmapiirin sekä muodostamaan luottamuksellisen suhteen nuoren kanssa. Olennaista on myös se, että nuorten saatavilla on riittävästi tietoa etsivän työn tarjoamasta tuesta ja ohjauksesta. Huomiota tulisi kiinnittää nuorten ohjautumiseen etsivään työhön. Kehittämistä kaipaa erityisesti tuen tarpeessa ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tunnistaminen ja saattaminen etsivän nuorisotyön piiriin.