"Sosiaalityö sairaalassa on ihmisen kohtaamista kokonaisuutena" : ohjelmateoria Kainuun uuden keskussairaalan sosiaalityöstä - Kanniainen, Tiina (2014)
Tutkimukseni kohteena ovat Kainuussa työskentelevät terveydenhuollon sosiaalityön am-mattilaiset ja heidän käsityksensä sairaalan sosiaalityön sisällöstä ja asemasta uudessa suunnitteilla olevassa sairaalassa. Tutkimukseni tavoitteena on tarkastella, millaista asian-tuntijuutta nykyiset sosiaalialan ammattilaiset tuovat Kainuuseen rakennettavaan uuteen keskussairaalaan. Tutkimukseni toisena tavoitteena on muodostaa ohjelmateorian keinoin ehdotus siitä, millaista sosiaalityö uudessa sairaalassa voisi olla. Tutkimukseni on kvalitatiivinen kehittämistutkimus, jonka lopputuloksena olen laatinut ohjelmateoriaehdotuksen Kainuun uuden sairaalan sosiaalityöstä. Tutkimuksessani käsitte-len myös sosiaalityötä professiona ja sen asemaa terveydenhuollon ympäristössä. Tutki-mukseni aineisto muodostuu Suomen keskussairaaloiden (n=13) sosiaalityön yksiköihin lähetetystä kyselyistä sekä Kainuun keskussairaalan sosiaalityön kolmesta fokusryhmä-haastattelusta Tällä hetkellä Kainuun keskussairaalassa sekä Kajaanin pääterveysasemalla työskentelee yhteensä 6 sosiaalialan ammattilaista, jotka muodostavat tutkimukseni fokus-ryhmän. Aineiston analysoinnissa olen käyttänyt sisällön analyysiä. Tutkimusprosessin kulkua havainnollistamaan olen käyttänyt Daniel Gredigin (2005) Practice Optimization Circle (POC) -mallia. Tutkimuksessa tuotetun ohjelmateorian perusteella Kainuun keskussairaalan sosiaalityön tavoitteena on tarjota sairaalan asiakkaille ja heidän läheisilleen oikea-aikainen, tasalaatui-nen ja tarpeenmukainen sairaalan sosiaalityö. Nykyinen terveydenhuollon sosiaalityön malli Kainuussa tuo haasteita etenkin sijaistettavuuteen, sosiaalityön esiintuomiseen hoi-dollisessa ympäristössä, yhteistyöhön muun kunnallisen sosiaalityön kanssa sekä yhteisiin työmenetelmiin. Tämä on myös johtanut siihen, että kaikki sosiaalityötä tarvitsevat asiak-kaat eivät välttämättä ole ohjautuneet sairaalan sosiaalityön palvelujen piiriin. Tutkimukseni mukaan oma asiantuntijuus on terveydenhuollon sosiaalityön ammattilaisilla omalla toiminta-alueellaan vahva, mutta toisaalta kapea-alainen. Jaettu asiantuntijuus, kes-kinäisen yhteistyön lisääminen sekä työtilojen konkreettinen sijoittaminen ovat uuden sai-raalan tuomia mahdollisuuksia vaikuttaa tutkimustulosten esittämiin haasteisiin.