Pjotr Kropotkin - vallankumouksellinen filosofi : tarkastelussa auktoriteetti Pjotr Kropotkinin filosofiassa - Könttä, Joonas (2014)
Pro gradu -tutkielmani tehtävänä on selvittää auktoriteetin rooli Pjotr Kropotkinin filosofiassa, sekä tutkia hänen suhtautumistaan auktoriteettiin. Käytän poliittista luentaa, joka retoriikan tutkimuksen keinona antaa riittävästi vapauksia tutkielmani kysymykseen vastatakseni. Kyseessä on ennen kaikkea kvalitatiivinen tapa toteuttaa tutkielman kysymykseen vastaamista Tarkastelen hänen tuotantoaan vuosilta 1886-1909, joka ajoittuu hänen maanpaossa viettämiensä vuosien 1876-1917 puoliväliin. Tutkielmani aineisto muodostuu valikoimistani teoksista rajaamallani ajanjaksolla. Tästä ajanjaksosta olen valinnut viisi Kropotkinin tuotannolle keskeistä teosta tai artikkelia, jotka avaavat monipuolisesti hänen ajatuksiaan yhteiskunnasta.