Tietojärjestelmän käyttöönottoprosessi loppukäyttäjä- ja kehittäjätiedon pohjalta : tapaus Foster Wheeler Energia Oy - Mesiäinen, Erika (2014)
Pro Gradu tutkimus käsittelee tietojärjestelmän käyttöönottoprosessia case yrityksen Foster Wheeler Energia Oy:n Engineering osastolla. Tutkimuksen tavoitteena on löytää kahden käyttöönottoprosessin sekä kirjallisuuskatsauksen pohjalta tietojärjestelmän käyttöönottoprosessin Best Practice suositukset. Kohteena oleva tietojärjestelmä on case yrityksessä tarkoitus jalkauttaa neljään eri yksikköön maailmanlaajuisesti. Tutkimuskysymyksien avulla pyrittiin selvittämään, mitkä tekijät vaikuttavat positiivisesti käyttöönottoprosessissa tai vaikeuttavat sitä sekä selvittämään käyttäjäkeskeisen suunnittelun vaikutuksia käyttöönottoprosessissa. Tutkimus on toteutettu tapaustutkimuksena laadullisin ja numeerisin menetelmin. Tutkimusympäristöön tutustuttiin osallistumalla käyttökoulutuksiin, jonka havaintojen pohjalta muodostui työn empiirinen osuus sekä kirjallisuuskatsaus. Empiria sisälsi tietojärjestelmän loppukäyttäjille ja kehittäjille rakennetun haastattelulomakkeen ja koulutusryhmälle suunnatun kyselylomakkeen. Osaan haastattelukysymyksistä pyydettiin Likert asteikollinen arvosana. Kirjallisuuskatsauksessa on käyty läpi tietojärjestelmän kehitykseen, käyttöönottoon, käyttöönottoprosessiin sekä ihmiskeskeiseen kehittämiseen liittyviä menetelmiä sekä teorioita. Tuloksissa käytiin läpi kahden käyttöönottoprosessin löydökset ja niissä ilmenneet yhteneväisyydet. Yhteneväisyyksiä löytyi kuusi kappaletta liittyen mm. järjestelmäkoulutukseen, testaukseen ja dokumentointiin. Tutkimuksen johtopäätökset pohjautuvat tuloksiin, jossa kolme Best Practice pääteema sisältävät 15 suositusta tietojärjestelmän käyttöönottoprosessia varten. Keskeisemmät näistä ovat käytössä olevan suunnittelumenetelmän tunnistaminen ja noudattaminen tietojärjestelmän käyttöönottoprosessissa, säännöllinen arviointi, tavoitteiden ja vaatimusten asettaminen, työkalun testaus sekä käyttäjille tarjottava monipuolinen käyttökoulutus.