Patruunat liikunnan asialla : liikunta osana teollisuuden sosiaalitoimintaa Suomessa ja Jämsänkoskella 1920-1970-luvuilla - Huhtanen, Kerkko (2014)
Tutkielmassa kuvaillaan suomalaisten teollisuustyönantajien järjestämää liikuntatoimintaa 1920–1970-luvuilla valtakunnallisena ja paikallisena ilmiönä. Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan, millaisia tavoitteita, toteutusmuotoja ja merkityksiä teollisuusyritysten liikuntatoiminta on saanut yhteiskunnassa tutkimusajanjaksona. Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n (Yhtyneet) Jämsänkosken tehdasyhdyskuntaan syventyvällä tapaustutkimuksella kuvaillaan teollisuusyrityksen liikuntatoiminnan erityispiirteitä ja merkitystä paikallisen liikuntakulttuurin muotoutumisessa.