Työttömyysputki : puolesta ja vastaan diskursiivisen hallinnan näkökulmasta - Pakkala, Hannu (2014)
Työttömyysputki, eläkeputki tai työttömyyseläkeputki on sosiaalipoliittinen järjestely, jonka juuret ovat jo 1970-luvulla luodussa työttömyyseläkejärjestelmässä. Järjestelyn perimmäisenä tarkoituksena on ollut turvata ikääntyneiden irtisanottujen työntekijöiden toimeentulo. Vakiinnuttuaan järjestely on kehittynyt joustavaksi työelämän ja työmarkkinoiden sopeuttamistoimenpiteeksi talouden muuttuvissa suhdannetilanteissa. Eläkeiän nostoon tähtäävän eläkepolitiikan suunnanmuutoksen seurauksena järjestely on ollut jatkuvan kiistan kohde ja putken ehtoja onkin heikennetty asteittain. Julkisessa keskustelussa työttömyysputki on liittynyt eläkekeskustelun ohella kiinteästi työttömyysturvan puolustamiseen. Vaikka putken oikeutus eläkkeelle johtavana reittinä on vahvasti kyseenalaistettu, palkansaajajärjestöt ovat kyenneet säilyttämään järjestelyn, joka onkin uusimman sopimuksen mukaan siirretty kokonaisuudessaan työttömyysturvan piiriin.