Determination of the non-abelian Debye screening mass using classical chromodynamics - Peuron, Jarkko (2014)
Tässä työssä tutkitaan gluonin Debye-massaa, ja sen aika- ja miehityslukudis- tribuutioriippuvuutta käyttäen klassista väridynamiikkaa kahdessa paikkaulot- tuvuudessa. Työssä tutkitaan myös ominaista liikemääräskaalaa ja miehitys- lukudistribuutioita. Gluonin Debye-massa määritetään sovittamalla suora glu- onien dispersiorelaatioon pienellä liikemäärällä. Tuloksia verrataan termisestä kenttäteoriasta johdetun kaavan ennusteisiin. Aluksi tutustutaan raskasionifysiikkaan liittyvään viitekehykseen. Tämän jälkeen kerrataan nopeasti klassinen Yang-Mills teoria jatkumossa ja hilalla. Käydään läpi Fourier kiihdytetty Coulombin mitan kiinnitysmenetelmä yk- sityiskohtaisesti jatkumossa ja hilalla. Tämä tulee olemaan oleellinen osa työtä, koska jotkut käytetyt observaabelit ovat mielekkäitä ainoastaan Coulombin mitassa. Tämän jälkeen esitellään työssä käytetyt mittariippumattomat ja mittariip- puvat observaabelit ja käytetyt alkuehdot. Löydetään viitteitä gluonin nollasta poikkeavan Debye-massan olemassaolosta suurilla miehitysluvilla ja myöhäisillä dimensiottomilla ajoilla. Havaitaan, että gluonin Debye-massa kasvaa suurem- milla miehitysluvuilla, kuten termisestä kenttäteoriasta voisikin odottaa. Termisen kenttäteorian mukaan gluonin Debye-massa riippuu myös ajasta miehityslukudistribuutionsa aikariippuvuuden kautta. Alhaisen statistiikan takia ei voida kuitenkaan vetää varmoja johtopäätöksiä Debye-massan aikariip- puvuudesta.