Institutionalizing cloud infrastructure : major change factors and business reformations - Lankinen, Sauli (2014)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia pilvi-infrastruktuuri- ja alusta palveluiden hankintaa, käyttöönottoa sekä käytön institutionalisoitumista yrityksissä. Tutkimuksessa hahmotettiin mitkä tekijät ovat ajaneet yrityksiä pilvipalveluiden suuntaan ja mitkä olivat mahdolliset esteet laajemmalle käyttöönotolle. Toinen mielenkiinnon kohde oli selvittää mitä yritysten toiminnassa muuttui liiketoimintamallien näkökulmasta ja oliko pilvipalvelut johtaneet muutoksiin mahdollisesti arvoverkoissa. Tutkimuksen luonto oli kuvaileva ja sen tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä laajan ja monimutkaisen aihealueen parissa. Tutkimuksessa käytettiin prosessimallia (PSIC), jonka avulla on aikaisemmin tutkittu yritysten informaatiojärjestelmien hankintaa, käyttöönottoa ja muutosta koko- naisuudessaan. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tutkimusmenetelmäksi valittiin prosessimalliin soveltuva tapaustutkimus. Tutkimuksessa haastateltiin kolmea eri yritystä. Tuloksien pohjalta luotiin lopputuloksena PSIC-mallit kuvaamaan pilvipalveluiden (IaaS ja PaaS) institutionalisoimista.