Hirvipopulaation koon muutoksen ennustaminen saalisrakenneindeksien avulla - Nuojua, Viivi (2014)
Suomen merkittävimmän riistaeläimen, hirven, populaation kokoa kontrolloidaan tarkasti luvanvaraisella metsästyksellä. On jo pitkään arveltu, että metsästyspaine heijastuisi saalisrakenneindekseihin, erityisesti saaliin vasanaarassuhteeseen ja aikuissaaliin urososuuteen, ja että näillä indekseillä olisi yhteys populaation koon muutokseen vuodesta toiseen. Tässä työssä osoitamme, että populaation koon muutoksen ja saalisrakenneindeksien välillä on tilastollinen yhteys ja että indeksejä voi käyttää populaation koon muutoksen ennustamisessa. Tarkastelemme myös populaation koon muutoksen ja indeksien välisen riippuvuuden alueellista vaihtelua Suomessa.