Volatiliteetti ja tuotot pohjoismaisilla osakemarkkinoilla - Lindqvist, Konsta (2014)
Tämän työn tarkoituksena on selvittää, onko Pohjoismaissa havaittavissa alhaisen volatiliteetin anomaliaa ja tutkia volatiliteetin ja osaketuottojen suhdetta. Volatiliteettia mitataan osaketuottojen yhtiökohtaisella (idiosynkraattisella) volatiliteetilla, sekä yksinkertaisella volatiliteetilla. Tutkimuskysymystä tarkastellaan muodostamalla portfolioita osaketuotoista volatiliteetin mukaan. Käytettävä aineisto on Pohjoismaisilta osakemarkkinoilta vuosilta 1990–2013. Käytetyt hinnoittelumallit ovat CAPM, Fama & French -malli, sekä neljän faktorin malli. Tutkimuksessa ei havaita koko aineistossa tilastollisesti merkitsevää alphakerrointa käytetyillä hinnoittelumalleilla strategialle, joka ottaa pitkän position alhaisen volatiliteetin portfolioissa ja lyhyen position korkean volatiliteetin portfoliossa. Kun aineisto rajataan Ruotsiin ja suuriin /pieniin osakkeisiin, löydetään myös tilastollisesti merkitseviä alphakertoimia. Tukea alhaisen volatiliteetin anomalialle löytyy siten pienistä ja suurista yrityksistä, sekä etenkin Ruotsin aineistosta, mutta ei koko otoksesta. Tulokset alhaisen volatiliteetin anomaliasta ovat siten sekalaisia. Korkeimman volatiliteetin portfolioissa havaitaan kuitenkin tilastollisesti merkitseviä kooltaan suurehkoja negatiivisia alphakertoimia. Työssä saadaankin vahva tulos, jonka mukaan korkean riskin (volatiliteetin) osakkeet ovat tuottaneet hyvin heikosti riskikorjattuna ja kyseessä olevat yhtiöt ovat myös kooltaan pieniä.