Kotimaisen 2010-luvun lavarunouden kentillä ja laidoilla : havainnointeja lavarunouden teoriasta, arvoista ja keinoista - Heijala, Maikki (2014)
Kotimainen lavarunous elää 2010-luvulla vahvimmin Poetry slam -kilpailuissa, Helsinki Poetry Connection -runoryhmittymän toiminnassa ja tapahtumissa sekä runoiltojen open mic -osuuksissa. Lavarunous on omien runojen esittämistä esiintymiskonteksti huomioon ottaen ja siihen panostaen, mikä erottaa lavarunouden oleellisesti runonlausunnasta ja -luennasta. Lavarunoudella on erittäin vahvat yhteydet musiikkiin, stand-up–komiikkaan ja rap-lyriikkaan.