Ravinnon vaikutus happo-emästasapainoon ja rasva-aineenvaihduntaan levossa sekä kestävyyskuormituksessa eri-ikäisillä miehillä ja naisilla

Johdanto. On todettu, että ruokavaliolla voidaan vaikuttaa elimistön happo-emästasapainoon. Elimistön happamuus on yhteydessä fyysiseen suorituskykyyn, mutta lisäksi mm. diabeteksen, sepelvaltimotaudin, keskivartalolihavuuden ja syöpien riskiin. pH:n lasku eli happamuuden lisääntyminen heikentää lih...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Malmivaara, Susanna
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikuntabiologian laitos, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Bachelor's thesis
Language:fin
Published: 2012
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43968
_version_ 1826225818112622592
author Malmivaara, Susanna
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Malmivaara, Susanna Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Malmivaara, Susanna Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Malmivaara, Susanna
datasource_str_mv jyx
description Johdanto. On todettu, että ruokavaliolla voidaan vaikuttaa elimistön happo-emästasapainoon. Elimistön happamuus on yhteydessä fyysiseen suorituskykyyn, mutta lisäksi mm. diabeteksen, sepelvaltimotaudin, keskivartalolihavuuden ja syöpien riskiin. pH:n lasku eli happamuuden lisääntyminen heikentää lihasten voimantuottokykyä ja välittömän energianlähteen adenosiinitrifosfaatin (ATP) muodostumista ja käyttöä. Kasvispitoisen ruokavalion on todettu nostavan virtsan pH:ta ja lisäksi laskevan veren kokonaiskolesteroli- sekä LDL (low density lipoprotein) -kolesterolin pitoisuuksia. Tutkimuksen tarkoitus. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää normaaliproteiinisen kasvisravinnon (EMÄS, PRAL < 0, PRAL= potential renal acid load, potentiaalinen munuaisten happokuorma) ja runsasproteiinisen, kasviksettoman ruokavalion (HAPAN, PRAL > 0) vaikutuksia veren pH:hon ja rasva-arvoihin sekä virtsan pH:hon levossa ja kestävyyssuorituksessa eri-ikäisillä miehillä ja naisilla. Menetelmät. Koehenkilöinä oli 84 tervettä 12–75 -vuotiasta miestä ja naista, jotka jaettiin kolmeen ryhmään: 12–15 -vuotiaat (lasten ryhmä), 25–35 -vuotiaat (keskiryhmä) sekä 65–75 -vuotiaat (ikääntyneiden ryhmä). Tutkimuksessa vertailtiin seitsemän vuorokauden EMÄS - ja HAPAN -ruokavalioiden vaikutuksia veren pH:hon, kokonaiskolesteroliin, LDL-, HDL (high density lipoprotein) - ja triglyseridipitoisuuksiin sekä virtsan pH:hon. Molempien ruokavalioviikkojen jälkeen tehtiin kestävyyskuormitus polkupyöräergometrillä uupumukseen asti. Koeasetelmassa koehenkilöistä puolet toteutti ensin viikon kestoisen EMÄS -jakson ja puolet viikon HAPAN -jakson ja kahden viikon jälkeen jaksot vaihtuivat. Happo-emästasapainon muutoksia tarkasteltiin sormenpäästä ja kyynärlaskimoverestä sekä virtsasta otetuista näytteistä. Ravintojaksojen aikaiset ruokapäiväkirjat analysoitiin Nutri-Flow -ravintolaskentaohjelmalla. PRAL:n laskemiseksi käytettiin seuraavaa kaavaa: PRAL (mEq/d) = fosfori (mg/d) × 0,0366 + proteiini (g/d) × 0,4888) – kalium (mg/d) × 0,0205 + kalsium (mg/d) × 0,0125 + magnesium (mg/d) × 0,0263). Verikokeista, virtsanäytteistä, ravintoanalyyseista ja kestävyyskuormituksesta saadut tulokset käsiteltiin tilastollisesti SPSS 18.0 for Windows-ohjelmalla. Tilastollisissa testeissä merkitsevyyden rajana oli p<0,05. Tulokset. PRAL erotti EMÄS - ja HAPAN -ruokavaliot selvästi toisistaan. Kasviksia ja hedelmiä EMÄS -ruokavaliossa oli 800–1400 g/vrk ja HAPAN -ruokavaliossa 17–40 g/vrk. Kokonaisenergiaa oli HAPAN -ruokavaliossa noin 200 kcal/vrk enemmän, proteiinin määrä (1.50–2.27 g/kg/vrk) oli siinä suurempi ja rasvaa oli enemmän. EMÄS -ruokavaliossa oli hiilihydraatteja enemmän lähinnä suuren kasvis- ja hedelmämäärän vuoksi ja proteiinia oli yleisten suositusten mukaisesti (1.04–1.34 g/kg). Lepoarvot. Veren pH laski merkitsevästi (p<0,05) keskiryhmän naisilla HAPAN -viikon jälkeen. Ikääntyneiden ryhmän naisilla pH nousi EMÄS -viikon jälkeen ja laski HAPAN -viikon jälkeen (p<0,05). Lapsilla ei ollut muutoksia pH:ssa. Virtsan pH nousi molemmilla aikuisilla ryhmillä merkitsevästi (p<0,05) EMÄS -viikon jälkeen ja vastaavasti laski merkitsevästi (p<0,05) HAPAN -viikon jälkeen. Lapsilla ei ollut muutoksia pH:ssa. Keskiryhmän miehillä veren kokonaiskolesteroli laski merkitsevästi (p<0,05) EMÄS -viikon jälkeen. Ikääntyneiden ryhmässä vastaavasti kokonaiskolesteroli laski sekä miehillä että naisilla (p<0,05) EMÄS -viikon jälkeen. HDL -kolesterolissa ei havaittu merkitseviä muutoksia. LDL -pitoisuus laski (p<0,05) keskiryhmän naisilla ja ikääntyneillä naisilla EMÄS -viikon jälkeen. Triglyseridipitoisuus laski EMÄS -viikon jälkeen keskiryhmän miehillä (p<0,05). Lapsilla ei ollut muutoksia missään veren rasva-arvoissa. Polkupyöräergometrikuormitus. Veren pH -arvo EMÄS -viikon jälkeen oli korkeampi (p<0,05) eli emäksisempi aikuisten ryhmissä sekä miehillä että naisilla useassa mittauspisteessä kestävyyskuormituksen aika. Lapsilla ei samaa todettu. Kuormituksen aikana veren triglyseridipitoisuutta mitattiin vain keskiryhmän miehiltä ja naisilta. Se oli matalammalla (p<0,05) emäksisen viikon jälkeen verrattuna HAPAN -viikkoon lähes kaikissa mittauspisteissä. Pohdinta ja johtopäätökset. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että elimistön happo-emästasapainon ja rasva-aineenvaihdunnan kannalta normaaliproteiininen ja kasvispitoinen ruokavalio on terveydelle hyväksi. Vaikutukset korostuvat aikuisilla. Ruokavaliojakso oli melko lyhyt, viikon mittainen, mutta silti tutkituissa muuttujissa saatiin esiin selviä muutoksia, etenkin ikääntyneiden ryhmällä ja erityisesti huonojen kolesterolitasojen lasku jo viikon aikana on erittäin merkittävä ja uusi tulos. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että ruokavalio sisältää vuorokaudessa 800–1400 g kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä samanaikaisesti proteiinia ja muita ravintoaineita ravintosuositusten mukaisen määrän. Emäksinen ruokavalio lisää elimistön emäksisyyttä, mikä saattaa edelleen olla eduksi liikunnassa ja urheilussa fysiologisten harjoitusvaikutusten syntymisessä ja myös kilpailusuorituksen kannalta.
first_indexed 2014-08-06T20:02:00Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Malmivaara, Susanna", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2014-08-06T10:44:28Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2014-08-06T10:44:28Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2012", "language": "fi", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43968", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Johdanto. On todettu, ett\u00e4 ruokavaliolla voidaan vaikuttaa elimist\u00f6n happo-em\u00e4stasapainoon. Elimist\u00f6n happamuus on yhteydess\u00e4 fyysiseen suorituskykyyn, mutta lis\u00e4ksi mm. diabeteksen, sepelvaltimotaudin, keskivartalolihavuuden ja sy\u00f6pien riskiin. pH:n lasku eli happamuuden lis\u00e4\u00e4ntyminen heikent\u00e4\u00e4 lihasten voimantuottokyky\u00e4 ja v\u00e4litt\u00f6m\u00e4n energianl\u00e4hteen adenosiinitrifosfaatin (ATP) muodostumista ja k\u00e4ytt\u00f6\u00e4. Kasvispitoisen ruokavalion on todettu nostavan virtsan pH:ta ja lis\u00e4ksi laskevan veren kokonaiskolesteroli- sek\u00e4 LDL (low density lipoprotein) -kolesterolin pitoisuuksia.\r\nTutkimuksen tarkoitus. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4 normaaliproteiinisen kasvisravinnon (EM\u00c4S, PRAL < 0, PRAL= potential renal acid load, potentiaalinen munuaisten happokuorma) ja runsasproteiinisen, kasviksettoman ruokavalion (HAPAN, PRAL > 0) vaikutuksia veren pH:hon ja rasva-arvoihin sek\u00e4 virtsan pH:hon levossa ja kest\u00e4vyyssuorituksessa eri-ik\u00e4isill\u00e4 miehill\u00e4 ja naisilla.\r\nMenetelm\u00e4t. Koehenkil\u00f6in\u00e4 oli 84 tervett\u00e4 12\u201375 -vuotiasta miest\u00e4 ja naista, jotka jaettiin kolmeen ryhm\u00e4\u00e4n: 12\u201315 -vuotiaat (lasten ryhm\u00e4), 25\u201335 -vuotiaat (keskiryhm\u00e4) sek\u00e4 65\u201375 -vuotiaat (ik\u00e4\u00e4ntyneiden ryhm\u00e4). Tutkimuksessa vertailtiin seitsem\u00e4n vuorokauden EM\u00c4S - ja HAPAN -ruokavalioiden vaikutuksia veren pH:hon, kokonaiskolesteroliin, LDL-, HDL (high density lipoprotein) - ja triglyseridipitoisuuksiin sek\u00e4 virtsan pH:hon. Molempien ruokavalioviikkojen j\u00e4lkeen tehtiin kest\u00e4vyyskuormitus polkupy\u00f6r\u00e4ergometrill\u00e4 uupumukseen asti. Koeasetelmassa koehenkil\u00f6ist\u00e4 puolet toteutti ensin viikon kestoisen EM\u00c4S -jakson ja puolet viikon HAPAN -jakson ja kahden viikon j\u00e4lkeen jaksot vaihtuivat. Happo-em\u00e4stasapainon muutoksia tarkasteltiin sormenp\u00e4\u00e4st\u00e4 ja kyyn\u00e4rlaskimoverest\u00e4 sek\u00e4 virtsasta otetuista n\u00e4ytteist\u00e4. Ravintojaksojen aikaiset ruokap\u00e4iv\u00e4kirjat analysoitiin Nutri-Flow -ravintolaskentaohjelmalla. PRAL:n laskemiseksi k\u00e4ytettiin seuraavaa kaavaa: PRAL (mEq/d) = fosfori (mg/d) \u00d7 0,0366 + proteiini (g/d) \u00d7 0,4888) \u2013 kalium (mg/d) \u00d7 0,0205 + kalsium (mg/d) \u00d7 0,0125 + magnesium (mg/d) \u00d7 0,0263). Verikokeista, virtsan\u00e4ytteist\u00e4, ravintoanalyyseista ja kest\u00e4vyyskuormituksesta saadut tulokset k\u00e4siteltiin tilastollisesti SPSS 18.0 for Windows-ohjelmalla. Tilastollisissa testeiss\u00e4 merkitsevyyden rajana oli p<0,05.\r\nTulokset. PRAL erotti EM\u00c4S - ja HAPAN -ruokavaliot selv\u00e4sti toisistaan. Kasviksia ja hedelmi\u00e4 EM\u00c4S -ruokavaliossa oli 800\u20131400 g/vrk ja HAPAN -ruokavaliossa 17\u201340 g/vrk. Kokonaisenergiaa oli HAPAN -ruokavaliossa noin 200 kcal/vrk enemm\u00e4n, proteiinin m\u00e4\u00e4r\u00e4 (1.50\u20132.27 g/kg/vrk) oli siin\u00e4 suurempi ja rasvaa oli enemm\u00e4n. EM\u00c4S -ruokavaliossa oli hiilihydraatteja enemm\u00e4n l\u00e4hinn\u00e4 suuren kasvis- ja hedelm\u00e4m\u00e4\u00e4r\u00e4n vuoksi ja proteiinia oli yleisten suositusten mukaisesti (1.04\u20131.34 g/kg).\r\nLepoarvot. Veren pH laski merkitsev\u00e4sti (p<0,05) keskiryhm\u00e4n naisilla HAPAN -viikon j\u00e4lkeen. Ik\u00e4\u00e4ntyneiden ryhm\u00e4n naisilla pH nousi EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen ja laski HAPAN -viikon j\u00e4lkeen (p<0,05). Lapsilla ei ollut muutoksia pH:ssa.\r\nVirtsan pH nousi molemmilla aikuisilla ryhmill\u00e4 merkitsev\u00e4sti (p<0,05) EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen ja vastaavasti laski merkitsev\u00e4sti (p<0,05) HAPAN -viikon j\u00e4lkeen. Lapsilla ei ollut muutoksia pH:ssa.\r\nKeskiryhm\u00e4n miehill\u00e4 veren kokonaiskolesteroli laski merkitsev\u00e4sti (p<0,05) EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen. Ik\u00e4\u00e4ntyneiden ryhm\u00e4ss\u00e4 vastaavasti kokonaiskolesteroli laski sek\u00e4 miehill\u00e4 ett\u00e4 naisilla (p<0,05) EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen. HDL -kolesterolissa ei havaittu merkitsevi\u00e4 muutoksia. LDL -pitoisuus laski (p<0,05) keskiryhm\u00e4n naisilla ja ik\u00e4\u00e4ntyneill\u00e4\r\nnaisilla EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen. Triglyseridipitoisuus laski EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen keskiryhm\u00e4n miehill\u00e4 (p<0,05). Lapsilla ei ollut muutoksia miss\u00e4\u00e4n veren rasva-arvoissa.\r\nPolkupy\u00f6r\u00e4ergometrikuormitus. Veren pH -arvo EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen oli korkeampi (p<0,05) eli em\u00e4ksisempi aikuisten ryhmiss\u00e4 sek\u00e4 miehill\u00e4 ett\u00e4 naisilla useassa mittauspisteess\u00e4 kest\u00e4vyyskuormituksen aika. Lapsilla ei samaa todettu. Kuormituksen aikana veren triglyseridipitoisuutta mitattiin vain keskiryhm\u00e4n miehilt\u00e4 ja naisilta. Se oli matalammalla (p<0,05) em\u00e4ksisen viikon j\u00e4lkeen verrattuna HAPAN -viikkoon l\u00e4hes kaikissa mittauspisteiss\u00e4.\r\nPohdinta ja johtop\u00e4\u00e4t\u00f6kset. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen perusteella voidaan todeta, ett\u00e4 elimist\u00f6n happo-em\u00e4stasapainon ja rasva-aineenvaihdunnan kannalta normaaliproteiininen ja kasvispitoinen ruokavalio on terveydelle hyv\u00e4ksi. Vaikutukset korostuvat aikuisilla. Ruokavaliojakso oli melko lyhyt, viikon mittainen, mutta silti tutkituissa muuttujissa saatiin esiin selvi\u00e4 muutoksia, etenkin ik\u00e4\u00e4ntyneiden ryhm\u00e4ll\u00e4 ja erityisesti huonojen kolesterolitasojen lasku jo viikon aikana on eritt\u00e4in merkitt\u00e4v\u00e4 ja uusi tulos. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on t\u00e4rke\u00e4\u00e4, ett\u00e4 ruokavalio sis\u00e4lt\u00e4\u00e4 vuorokaudessa 800\u20131400 g kasviksia, hedelmi\u00e4 ja marjoja sek\u00e4 samanaikaisesti proteiinia ja muita ravintoaineita ravintosuositusten mukaisen m\u00e4\u00e4r\u00e4n. Em\u00e4ksinen ruokavalio lis\u00e4\u00e4 elimist\u00f6n em\u00e4ksisyytt\u00e4, mik\u00e4 saattaa edelleen olla eduksi liikunnassa ja urheilussa fysiologisten harjoitusvaikutusten syntymisess\u00e4 ja my\u00f6s kilpailusuorituksen kannalta.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Heikki Peltonen (heipelto@jyu.fi) on 2014-08-06T10:44:28Z\nNo. of bitstreams: 1\nMalmivaara Susanna.pdf: 412265 bytes, checksum: 79109c29b5c4bfd29a73bdb17ca5fcdc (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2014-08-06T10:44:28Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nMalmivaara Susanna.pdf: 412265 bytes, checksum: 79109c29b5c4bfd29a73bdb17ca5fcdc (MD5)\n Previous issue date: 2012", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "happo-em\u00e4stasapaino", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kest\u00e4vyyskuormitus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kolesteroli", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "LDL", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "HDL", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "triglyseridit", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ravinto", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ravinnon vaikutus happo-em\u00e4stasapainoon ja rasva-aineenvaihduntaan levossa sek\u00e4 kest\u00e4vyyskuormituksessa eri-ik\u00e4isill\u00e4 miehill\u00e4 ja naisilla", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201408062309", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "jyx.includeIn.OAI", "value": "true", "language": "", "element": "includeIn", "qualifier": "OAI", "schema": "jyx"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_43968
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:18Z
main_date 2012-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2012
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/e3f56560-136a-431f-94db-5a34fd9fb82e\/download","text":"Malmivaara Susanna.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2012
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Malmivaara, Susanna Ravinnon vaikutus happo-emästasapainoon ja rasva-aineenvaihduntaan levossa sekä kestävyyskuormituksessa eri-ikäisillä miehillä ja naisilla happo-emästasapaino kestävyyskuormitus kolesteroli LDL HDL triglyseridit ravinto Liikuntafysiologia
title Ravinnon vaikutus happo-emästasapainoon ja rasva-aineenvaihduntaan levossa sekä kestävyyskuormituksessa eri-ikäisillä miehillä ja naisilla
title_full Ravinnon vaikutus happo-emästasapainoon ja rasva-aineenvaihduntaan levossa sekä kestävyyskuormituksessa eri-ikäisillä miehillä ja naisilla
title_fullStr Ravinnon vaikutus happo-emästasapainoon ja rasva-aineenvaihduntaan levossa sekä kestävyyskuormituksessa eri-ikäisillä miehillä ja naisilla Ravinnon vaikutus happo-emästasapainoon ja rasva-aineenvaihduntaan levossa sekä kestävyyskuormituksessa eri-ikäisillä miehillä ja naisilla
title_full_unstemmed Ravinnon vaikutus happo-emästasapainoon ja rasva-aineenvaihduntaan levossa sekä kestävyyskuormituksessa eri-ikäisillä miehillä ja naisilla Ravinnon vaikutus happo-emästasapainoon ja rasva-aineenvaihduntaan levossa sekä kestävyyskuormituksessa eri-ikäisillä miehillä ja naisilla
title_short Ravinnon vaikutus happo-emästasapainoon ja rasva-aineenvaihduntaan levossa sekä kestävyyskuormituksessa eri-ikäisillä miehillä ja naisilla
title_sort ravinnon vaikutus happo emästasapainoon ja rasva aineenvaihduntaan levossa sekä kestävyyskuormituksessa eri ikäisillä miehillä ja naisilla
title_txtP Ravinnon vaikutus happo-emästasapainoon ja rasva-aineenvaihduntaan levossa sekä kestävyyskuormituksessa eri-ikäisillä miehillä ja naisilla
topic happo-emästasapaino kestävyyskuormitus kolesteroli LDL HDL triglyseridit ravinto Liikuntafysiologia
topic_facet HDL LDL Liikuntafysiologia happo-emästasapaino kestävyyskuormitus kolesteroli ravinto triglyseridit
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43968 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201408062309
work_keys_str_mv AT malmivaarasusanna ravinnonvaikutushappoemästasapainoonjarasvaaineenvaihduntaanlevossasekäkestävy