fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.author", "value": "Malmivaara, Susanna", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2014-08-06T10:44:28Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2014-08-06T10:44:28Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2012", "language": "fi", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43968", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Johdanto. On todettu, ett\u00e4 ruokavaliolla voidaan vaikuttaa elimist\u00f6n happo-em\u00e4stasapainoon. Elimist\u00f6n happamuus on yhteydess\u00e4 fyysiseen suorituskykyyn, mutta lis\u00e4ksi mm. diabeteksen, sepelvaltimotaudin, keskivartalolihavuuden ja sy\u00f6pien riskiin. pH:n lasku eli happamuuden lis\u00e4\u00e4ntyminen heikent\u00e4\u00e4 lihasten voimantuottokyky\u00e4 ja v\u00e4litt\u00f6m\u00e4n energianl\u00e4hteen adenosiinitrifosfaatin (ATP) muodostumista ja k\u00e4ytt\u00f6\u00e4. Kasvispitoisen ruokavalion on todettu nostavan virtsan pH:ta ja lis\u00e4ksi laskevan veren kokonaiskolesteroli- sek\u00e4 LDL (low density lipoprotein) -kolesterolin pitoisuuksia.\r\nTutkimuksen tarkoitus. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4 normaaliproteiinisen kasvisravinnon (EM\u00c4S, PRAL < 0, PRAL= potential renal acid load, potentiaalinen munuaisten happokuorma) ja runsasproteiinisen, kasviksettoman ruokavalion (HAPAN, PRAL > 0) vaikutuksia veren pH:hon ja rasva-arvoihin sek\u00e4 virtsan pH:hon levossa ja kest\u00e4vyyssuorituksessa eri-ik\u00e4isill\u00e4 miehill\u00e4 ja naisilla.\r\nMenetelm\u00e4t. Koehenkil\u00f6in\u00e4 oli 84 tervett\u00e4 12\u201375 -vuotiasta miest\u00e4 ja naista, jotka jaettiin kolmeen ryhm\u00e4\u00e4n: 12\u201315 -vuotiaat (lasten ryhm\u00e4), 25\u201335 -vuotiaat (keskiryhm\u00e4) sek\u00e4 65\u201375 -vuotiaat (ik\u00e4\u00e4ntyneiden ryhm\u00e4). Tutkimuksessa vertailtiin seitsem\u00e4n vuorokauden EM\u00c4S - ja HAPAN -ruokavalioiden vaikutuksia veren pH:hon, kokonaiskolesteroliin, LDL-, HDL (high density lipoprotein) - ja triglyseridipitoisuuksiin sek\u00e4 virtsan pH:hon. Molempien ruokavalioviikkojen j\u00e4lkeen tehtiin kest\u00e4vyyskuormitus polkupy\u00f6r\u00e4ergometrill\u00e4 uupumukseen asti. Koeasetelmassa koehenkil\u00f6ist\u00e4 puolet toteutti ensin viikon kestoisen EM\u00c4S -jakson ja puolet viikon HAPAN -jakson ja kahden viikon j\u00e4lkeen jaksot vaihtuivat. Happo-em\u00e4stasapainon muutoksia tarkasteltiin sormenp\u00e4\u00e4st\u00e4 ja kyyn\u00e4rlaskimoverest\u00e4 sek\u00e4 virtsasta otetuista n\u00e4ytteist\u00e4. Ravintojaksojen aikaiset ruokap\u00e4iv\u00e4kirjat analysoitiin Nutri-Flow -ravintolaskentaohjelmalla. PRAL:n laskemiseksi k\u00e4ytettiin seuraavaa kaavaa: PRAL (mEq/d) = fosfori (mg/d) \u00d7 0,0366 + proteiini (g/d) \u00d7 0,4888) \u2013 kalium (mg/d) \u00d7 0,0205 + kalsium (mg/d) \u00d7 0,0125 + magnesium (mg/d) \u00d7 0,0263). Verikokeista, virtsan\u00e4ytteist\u00e4, ravintoanalyyseista ja kest\u00e4vyyskuormituksesta saadut tulokset k\u00e4siteltiin tilastollisesti SPSS 18.0 for Windows-ohjelmalla. Tilastollisissa testeiss\u00e4 merkitsevyyden rajana oli p<0,05.\r\nTulokset. PRAL erotti EM\u00c4S - ja HAPAN -ruokavaliot selv\u00e4sti toisistaan. Kasviksia ja hedelmi\u00e4 EM\u00c4S -ruokavaliossa oli 800\u20131400 g/vrk ja HAPAN -ruokavaliossa 17\u201340 g/vrk. Kokonaisenergiaa oli HAPAN -ruokavaliossa noin 200 kcal/vrk enemm\u00e4n, proteiinin m\u00e4\u00e4r\u00e4 (1.50\u20132.27 g/kg/vrk) oli siin\u00e4 suurempi ja rasvaa oli enemm\u00e4n. EM\u00c4S -ruokavaliossa oli hiilihydraatteja enemm\u00e4n l\u00e4hinn\u00e4 suuren kasvis- ja hedelm\u00e4m\u00e4\u00e4r\u00e4n vuoksi ja proteiinia oli yleisten suositusten mukaisesti (1.04\u20131.34 g/kg).\r\nLepoarvot. Veren pH laski merkitsev\u00e4sti (p<0,05) keskiryhm\u00e4n naisilla HAPAN -viikon j\u00e4lkeen. Ik\u00e4\u00e4ntyneiden ryhm\u00e4n naisilla pH nousi EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen ja laski HAPAN -viikon j\u00e4lkeen (p<0,05). Lapsilla ei ollut muutoksia pH:ssa.\r\nVirtsan pH nousi molemmilla aikuisilla ryhmill\u00e4 merkitsev\u00e4sti (p<0,05) EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen ja vastaavasti laski merkitsev\u00e4sti (p<0,05) HAPAN -viikon j\u00e4lkeen. Lapsilla ei ollut muutoksia pH:ssa.\r\nKeskiryhm\u00e4n miehill\u00e4 veren kokonaiskolesteroli laski merkitsev\u00e4sti (p<0,05) EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen. Ik\u00e4\u00e4ntyneiden ryhm\u00e4ss\u00e4 vastaavasti kokonaiskolesteroli laski sek\u00e4 miehill\u00e4 ett\u00e4 naisilla (p<0,05) EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen. HDL -kolesterolissa ei havaittu merkitsevi\u00e4 muutoksia. LDL -pitoisuus laski (p<0,05) keskiryhm\u00e4n naisilla ja ik\u00e4\u00e4ntyneill\u00e4\r\nnaisilla EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen. Triglyseridipitoisuus laski EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen keskiryhm\u00e4n miehill\u00e4 (p<0,05). Lapsilla ei ollut muutoksia miss\u00e4\u00e4n veren rasva-arvoissa.\r\nPolkupy\u00f6r\u00e4ergometrikuormitus. Veren pH -arvo EM\u00c4S -viikon j\u00e4lkeen oli korkeampi (p<0,05) eli em\u00e4ksisempi aikuisten ryhmiss\u00e4 sek\u00e4 miehill\u00e4 ett\u00e4 naisilla useassa mittauspisteess\u00e4 kest\u00e4vyyskuormituksen aika. Lapsilla ei samaa todettu. Kuormituksen aikana veren triglyseridipitoisuutta mitattiin vain keskiryhm\u00e4n miehilt\u00e4 ja naisilta. Se oli matalammalla (p<0,05) em\u00e4ksisen viikon j\u00e4lkeen verrattuna HAPAN -viikkoon l\u00e4hes kaikissa mittauspisteiss\u00e4.\r\nPohdinta ja johtop\u00e4\u00e4t\u00f6kset. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen perusteella voidaan todeta, ett\u00e4 elimist\u00f6n happo-em\u00e4stasapainon ja rasva-aineenvaihdunnan kannalta normaaliproteiininen ja kasvispitoinen ruokavalio on terveydelle hyv\u00e4ksi. Vaikutukset korostuvat aikuisilla. Ruokavaliojakso oli melko lyhyt, viikon mittainen, mutta silti tutkituissa muuttujissa saatiin esiin selvi\u00e4 muutoksia, etenkin ik\u00e4\u00e4ntyneiden ryhm\u00e4ll\u00e4 ja erityisesti huonojen kolesterolitasojen lasku jo viikon aikana on eritt\u00e4in merkitt\u00e4v\u00e4 ja uusi tulos. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on t\u00e4rke\u00e4\u00e4, ett\u00e4 ruokavalio sis\u00e4lt\u00e4\u00e4 vuorokaudessa 800\u20131400 g kasviksia, hedelmi\u00e4 ja marjoja sek\u00e4 samanaikaisesti proteiinia ja muita ravintoaineita ravintosuositusten mukaisen m\u00e4\u00e4r\u00e4n. Em\u00e4ksinen ruokavalio lis\u00e4\u00e4 elimist\u00f6n em\u00e4ksisyytt\u00e4, mik\u00e4 saattaa edelleen olla eduksi liikunnassa ja urheilussa fysiologisten harjoitusvaikutusten syntymisess\u00e4 ja my\u00f6s kilpailusuorituksen kannalta.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Heikki Peltonen (heipelto@jyu.fi) on 2014-08-06T10:44:28Z\nNo. of bitstreams: 1\nMalmivaara Susanna.pdf: 412265 bytes, checksum: 79109c29b5c4bfd29a73bdb17ca5fcdc (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2014-08-06T10:44:28Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nMalmivaara Susanna.pdf: 412265 bytes, checksum: 79109c29b5c4bfd29a73bdb17ca5fcdc (MD5)\n Previous issue date: 2012", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "happo-em\u00e4stasapaino", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kest\u00e4vyyskuormitus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kolesteroli", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "LDL", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "HDL", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "triglyseridit", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ravinto", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ravinnon vaikutus happo-em\u00e4stasapainoon ja rasva-aineenvaihduntaan levossa sek\u00e4 kest\u00e4vyyskuormituksessa eri-ik\u00e4isill\u00e4 miehill\u00e4 ja naisilla", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201408062309", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "jyx.includeIn.OAI", "value": "true", "language": "", "element": "includeIn", "qualifier": "OAI", "schema": "jyx"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
|