Yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun vaikutus rasva-aineenvaihduntaan levossa ja kestävyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla

Johdanto. Yhdistetyllä kestävyys- ja voimaharjoittelulla on mahdollista lisätä erityisesti liikuntasuorituksen aikaista rasva-aineenvaihduntaa ja siten edistää terveyttä rasvan määrän ja veren lipidipitoisuuksien laskun myötä. Myös kasvispainotteisella, emäksisyyttä tuottavalla ravinnolla on todettu...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Ahonen, Jere
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikuntabiologian laitos, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Bachelor's thesis
Language:fin
Published: 2013
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43956
_version_ 1826225817997279232
author Ahonen, Jere
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Ahonen, Jere Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Ahonen, Jere Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Ahonen, Jere
datasource_str_mv jyx
description Johdanto. Yhdistetyllä kestävyys- ja voimaharjoittelulla on mahdollista lisätä erityisesti liikuntasuorituksen aikaista rasva-aineenvaihduntaa ja siten edistää terveyttä rasvan määrän ja veren lipidipitoisuuksien laskun myötä. Myös kasvispainotteisella, emäksisyyttä tuottavalla ravinnolla on todettu olevan veren rasva-arvoja sekä kehon rasvapro-senttia alentavia vaikutuksia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka yhdistetty 12 viikon kestävyys- ja voimaharjoittelu sekä samanaikainen normaaliproteiininen sekä kasviksia ja hedelmiä runsaasti sisältävä, elimistön emäksisyyttä lisäävä ruokavalio vaikuttavat rasva-aineenvaihduntaan sekä veren lipidipitoisuuksiin levossa ja submaksimaalisessa kestävyyssuorituksessa. Menetelmät. Tutkimukseen osallistui yhteensä 49 kuntoliikuntaa harrastavaa naista ja miestä, jotka jaettiin kahteen ruokavalioryhmään (EMÄS / HAPAN). EMÄS -ryhmän ruokavalio oli arvioitu PRAL (potential renal acid load = potentiaalinen munuaisten happokuorma) -menetelmän avulla elimistön emäksisyyttä lisääväksi, kun taas HAPAN -ryhmä noudatti lähes normaalia ruokavaliota, jossa kuitenkin muun muassa kasvisten saantia oli rajoitettu. Kahdentoista viikon tutkimusjakson ajan koehenkilöt suorittivat yhdistettyä kestävyys- ja voimaharjoittelua kaikille yhtenäisen ohjelman mukaisesti kaksi kertaa viikossa yhteensä 90 – 120 minuuttia yhdellä harjoituskerralla. Kestävyysosio suoritettiin aina ensin ja 10 minuutin palautuksen jälkeen toteutettiin voimaosio. Koehenkilöiden veren rasvahappo-, triglyseridi-, kokonaiskolesteroli-, HDL (high density lipoprotein)- ja LDL (low density lipoprotein) -pitoisuuksia mitattiin ennen tutkimusjaksoa sekä sen jälkeen paastossa, levossa sekä submaksimaalisessa polkupyöräergometritestissä. Jälkimmäisessä kerättiin myös hengityskaasuja hengitysosamäärän (RQ = respiratory quotient = CO2/O2) laskemiseksi. Lisäksi koehenkilöiltä määritettiin veren ja virtsan pH, sekä tehtiin antropometrisia mittauksia ja maksimaalinen hapenottokyvyn testi harjoittelujakson sykerajoja varten. Tulokset. Ravinto. EMÄS -ryhmän miesten kasvisten ja hedelmien saanti oli tilastollisesti merkitsevästi HAPAN -ryhmän miehiä suurempi tutkimusjakson puolivälissä (898 ± 302 g vs. 247 ± 243 g, p < 0,001) sekä sen lopussa (803 ± 380 g vs. 226 ± 96 g, p < 0,01). Naisilla samansuuntainen ryhmien välinen pieni ero havaittiin jo ennen tutkimusjaksoa (396 ± 203 g vs. 249 ± 75 g, p < 0,05) ja suuri ero tutkimusjakson puolivälissä (927 ± 307 g vs. 209 ± 159 g, p < 0,001) sekä sen lopussa (1066 ± 634 g vs. 264 ± 273 g, p < 0,001). Miesten EMÄS -ryhmällä kehonpainoon suhteutettu rasvojen (0,8 ± 0,3 g/kg vs. 1,2 ± 0,4 g/kg, p < 0,05) ja proteiinien (1,0 ± 0,3 g/kg vs. 1,4 ± 0,5 g/kg, p < 0,05) saanti oli tutkimusjakson puolivälissä pienempää kuin vastaavasti HAPAN -ryhmän miehillä. Veren ja virtsan pH. Veren pH:ssa ei havaittu muutoksia tutkimusjakson aikana, mutta virtsan pH oli EMÄS -ryhmän naisilla 15,9 % HAPAN -ryhmän naisia korkeampi tutkimusjakson puolivälissä (6,42 ± 0,82 vs. 5,54 ± 0,80, p = 0,009) ja 14,2 % korkeampi tutkimusjakson lopussa (6,35 ± 0,98 vs. 5,56 ± 0,72, p = 0,02). RQ. Ennen tutkimusjaksoa RQ oli submaksimaalisessa suorituksessa HAPAN -ryhmän naisilla merkitsevästi EMÄS -ryhmän naisia korkeampi tehoilla 35 % (p = 0,046) ja 55 % VO2max (p = 0,015) sekä koko HAPAN -ryhmällä (miehet ja naiset) EMÄS -ryhmää korkeampi 75 % teholla VO2max:sta (p = 0,035). RQ laski tutkimusjakson myötä 1,9 % HAPAN -ryhmän miehillä submaksimaalisessa suorituksessa 75 % teholla VO2max:sta (p = 0,017) sekä 2,0 % ja 2,9 % koko HAPAN -ryhmällä tehoilla 55 % (p = 0,016) ja 75 % VO2max (p = 0,007). Veren triglyseridipitoisuus. EMÄS -ryhmän naisten veren triglyseridipitoisuus laski harjoittelujakson myötä levossa 13,1 % (1,30 ± 0,51 mmol/l vs. 1,13 ± 0,44 mmol/l, p = 0,016) ja 35 % teholla VO2max:sta 15,0 % (1,20 ± 0,55 mmol/l vs. 1,02 ± 0,49 mmol/l, p = 0,038). HAPAN -ryhmän miehillä triglyseridipitoisuus nousi levossa 21,1 % (1,14 ± 0,36 mmol/l vs. 1,38 ± 0,44 mmol/l, p = 0,039) ja kaikilla kolmella suoritusteholla: 19,1 % (1,15 ± 0,37 mmol/l vs. 1,37 ± 0,44 mmol/l, p = 0,024), 16,4 % (1,22 ± 0,37 mmol/l vs. 1,42 ± 0,42 mmol/l, p = 0,027) ja 20,2 % (1,29 ± 0,44 mmol/l vs. 1,55 ± 0,47 mmol/l, p = 0,026). Koko HAPAN -ryhmällä triglyseridipitoisuus nousi levossa 13,9 % (p = 0,045). Triglyseridipitoisuus oli ennen tutkimusjaksoa EMÄS -ryhmän miehillä HAPAN -ryhmän miehiä korkeampi 75 % teholla VO2max:sta (p = 0,031) ja koko EMÄS -ryhmällä HAPAN -ryhmää korkeampi levossa sekä kestävyyssuorituksessa kaikilla suoritustehoilla (p < 0,05). Veren vapaiden rasvahappojen pitoisuus. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus laski EMÄS -ryhmän naisilla levossa 48,6 % (0,37 ± 0,26 mmol/l vs. 0,19 ± 0,09 mmol/l, p = 0,02) ja kaikilla kolmella suoritusteholla: 52,1 % (0,48 ± 0,28 mmol/l vs. 0,23 ± 0,13 mmol/l, p = 0,001), 46,2 % (0,52 ± 0,32 mmol/l vs. 0,28 ± 0,10 mmol/l, p = 0,015) ja 32,7 % (0,55 ± 0,21 mmol/l vs. 0,37 ± 0,10 mmol/l, p = 0,024). Koko yhdistetyllä EMÄS -ryhmällä rasvahappopitoisuuden lasku oli levossa 33,3 % (p = 0,03) sekä eri suoritustehoilla 43,8 % (p = 0,002), 29,8 % (p = 0,048) ja 21,6 % (p = 0,049). Veren HDL- LDL- ja kokonaiskolesterolipitoisuus. Veren kokonaiskolesteroli-, HDL- ja LDL -pitoisuuksissa ei havaittu tilastollisesti merkitseviä eroja mittauspisteiden tai ryhmien välillä. Rasvaprosentti. Koko EMÄS -ryhmän kehon rasvaprosentti laski 4,3 % (28,2 ± 7,8 % vs. 27,0 ± 8,1 %, p = 0,039). Vastaavasti HAPAN -ryhmän rasvaprosentissa ei havaittu muutoksia. Pohdinta ja johtopäätökset. Tämän tutkimuksen perusteella kasvis- ja hedelmäpainotteinen (noin 800 - 1000 g kasviksia ja hedelmiä vuorokaudessa) ja normaalin määrän proteiinia sisältävä EMÄS -ruokavalio ei vaikuta 12 viikon kestävyys- ja voimaharjoit-telujakson aikana veren pH:hon, mutta nostaa naisilla virtsan pH:ta. Nämä tulokset vahvistavat näkemystä siitä, että veren tarkasti säädeltyä pH:ta on vaikea muuttaa, mutta virtsan pH:hon sen sijaan voidaan tunnetusti vaikuttaa. EMÄS -ruokavaliolla on kuitenkin mahdollista alentaa veren triglyseridipitoisuutta ja kehon rasvaprosenttia saman-aikaisen yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun yhteydessä. EMÄS -ruokavalio myös alentaa veren rasvahappopitoisuuksia levossa ja submaksimaalisessa kestävyyssuorituksessa, mistä johtuen rasvojen oksidaation osuus energiantuotosta kestävyyssuorituksen aikana ei lisäänny yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun yhteydessä, toisin kuin HAPAN -ruokavaliolla tapahtuu. Näin ollen EMÄS -ruokavaliolla on mahdollista saada aikaan joitain terveyshyötyjä veren rasva-arvojen sekä rasvaprosentin muutosten kautta, mutta toisaalta ainakaan pitkäkestoisen kestävyyssuorituksen kannalta rasva-aineenvaihdunnan lasku ei välttämättä ole hyväksi.
first_indexed 2014-08-06T20:02:00Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Ahonen, Jere", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2014-08-06T06:54:12Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2014-08-06T06:54:12Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2013", "language": "fi", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43956", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Johdanto. Yhdistetyll\u00e4 kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelulla on mahdollista lis\u00e4t\u00e4 erityisesti liikuntasuorituksen aikaista rasva-aineenvaihduntaa ja siten edist\u00e4\u00e4 terveytt\u00e4 rasvan m\u00e4\u00e4r\u00e4n ja veren lipidipitoisuuksien laskun my\u00f6t\u00e4. My\u00f6s kasvispainotteisella, em\u00e4ksisyytt\u00e4 tuottavalla ravinnolla on todettu olevan veren rasva-arvoja sek\u00e4 kehon rasvapro-senttia alentavia vaikutuksia. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, kuinka yhdistetty 12 viikon kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelu sek\u00e4 samanaikainen normaaliproteiininen sek\u00e4 kasviksia ja hedelmi\u00e4 runsaasti sis\u00e4lt\u00e4v\u00e4, elimist\u00f6n em\u00e4ksisyytt\u00e4 lis\u00e4\u00e4v\u00e4 ruokavalio vaikuttavat rasva-aineenvaihduntaan sek\u00e4 veren lipidipitoisuuksiin levossa ja submaksimaalisessa kest\u00e4vyyssuorituksessa.\r\nMenetelm\u00e4t. Tutkimukseen osallistui yhteens\u00e4 49 kuntoliikuntaa harrastavaa naista ja miest\u00e4, jotka jaettiin kahteen ruokavalioryhm\u00e4\u00e4n (EM\u00c4S / HAPAN). EM\u00c4S -ryhm\u00e4n ruokavalio oli arvioitu PRAL (potential renal acid load = potentiaalinen munuaisten happokuorma) -menetelm\u00e4n avulla elimist\u00f6n em\u00e4ksisyytt\u00e4 lis\u00e4\u00e4v\u00e4ksi, kun taas HAPAN -ryhm\u00e4 noudatti l\u00e4hes normaalia ruokavaliota, jossa kuitenkin muun muassa kasvisten saantia oli rajoitettu. Kahdentoista viikon tutkimusjakson ajan koehenkil\u00f6t suorittivat yhdistetty\u00e4 kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelua kaikille yhten\u00e4isen ohjelman mukaisesti kaksi kertaa viikossa yhteens\u00e4 90 \u2013 120 minuuttia yhdell\u00e4 harjoituskerralla. Kest\u00e4vyysosio suoritettiin aina ensin ja 10 minuutin palautuksen j\u00e4lkeen toteutettiin voimaosio. Koehenkil\u00f6iden veren rasvahappo-, triglyseridi-, kokonaiskolesteroli-, HDL (high density lipoprotein)- ja LDL (low density lipoprotein) -pitoisuuksia mitattiin ennen tutkimusjaksoa sek\u00e4 sen j\u00e4lkeen paastossa, levossa sek\u00e4 submaksimaalisessa polkupy\u00f6r\u00e4ergometritestiss\u00e4. J\u00e4lkimm\u00e4isess\u00e4 ker\u00e4ttiin my\u00f6s hengityskaasuja hengitysosam\u00e4\u00e4r\u00e4n (RQ = respiratory quotient = CO2/O2) laskemiseksi. Lis\u00e4ksi koehenkil\u00f6ilt\u00e4 m\u00e4\u00e4ritettiin veren ja virtsan pH, sek\u00e4 tehtiin antropometrisia mittauksia ja maksimaalinen hapenottokyvyn testi harjoittelujakson sykerajoja varten.\r\nTulokset.\r\nRavinto. EM\u00c4S -ryhm\u00e4n miesten kasvisten ja hedelmien saanti oli tilastollisesti merkitsev\u00e4sti HAPAN -ryhm\u00e4n miehi\u00e4 suurempi tutkimusjakson puoliv\u00e4liss\u00e4 (898 \u00b1 302 g vs. 247 \u00b1 243 g, p < 0,001) sek\u00e4 sen lopussa (803 \u00b1 380 g vs. 226 \u00b1 96 g, p < 0,01). Naisilla samansuuntainen ryhmien v\u00e4linen pieni ero havaittiin jo ennen tutkimusjaksoa (396 \u00b1 203 g vs. 249 \u00b1 75 g, p < 0,05) ja suuri ero tutkimusjakson puoliv\u00e4liss\u00e4 (927 \u00b1 307 g vs. 209 \u00b1 159 g, p < 0,001) sek\u00e4 sen lopussa (1066 \u00b1 634 g vs. 264 \u00b1 273 g, p < 0,001). Miesten EM\u00c4S -ryhm\u00e4ll\u00e4 kehonpainoon suhteutettu rasvojen (0,8 \u00b1 0,3 g/kg vs. 1,2 \u00b1 0,4 g/kg, p < 0,05) ja proteiinien (1,0 \u00b1 0,3 g/kg vs. 1,4 \u00b1 0,5 g/kg, p < 0,05) saanti oli tutkimusjakson puoliv\u00e4liss\u00e4 pienemp\u00e4\u00e4 kuin vastaavasti HAPAN -ryhm\u00e4n miehill\u00e4.\r\nVeren ja virtsan pH. Veren pH:ssa ei havaittu muutoksia tutkimusjakson aikana, mutta virtsan pH oli EM\u00c4S -ryhm\u00e4n naisilla 15,9 % HAPAN -ryhm\u00e4n naisia korkeampi tutkimusjakson puoliv\u00e4liss\u00e4 (6,42 \u00b1 0,82 vs. 5,54 \u00b1 0,80, p = 0,009) ja 14,2 % korkeampi tutkimusjakson lopussa (6,35 \u00b1 0,98 vs. 5,56 \u00b1 0,72, p = 0,02).\r\nRQ. Ennen tutkimusjaksoa RQ oli submaksimaalisessa suorituksessa HAPAN -ryhm\u00e4n naisilla merkitsev\u00e4sti EM\u00c4S -ryhm\u00e4n naisia korkeampi tehoilla 35 % (p = 0,046) ja 55 % VO2max (p = 0,015) sek\u00e4 koko HAPAN -ryhm\u00e4ll\u00e4 (miehet ja naiset) EM\u00c4S -ryhm\u00e4\u00e4\r\nkorkeampi 75 % teholla VO2max:sta (p = 0,035). RQ laski tutkimusjakson my\u00f6t\u00e4 1,9 % HAPAN -ryhm\u00e4n miehill\u00e4 submaksimaalisessa suorituksessa 75 % teholla VO2max:sta (p = 0,017) sek\u00e4 2,0 % ja 2,9 % koko HAPAN -ryhm\u00e4ll\u00e4 tehoilla 55 % (p = 0,016) ja 75 % VO2max (p = 0,007).\r\nVeren triglyseridipitoisuus. EM\u00c4S -ryhm\u00e4n naisten veren triglyseridipitoisuus laski harjoittelujakson my\u00f6t\u00e4 levossa 13,1 % (1,30 \u00b1 0,51 mmol/l vs. 1,13 \u00b1 0,44 mmol/l, p = 0,016) ja 35 % teholla VO2max:sta 15,0 % (1,20 \u00b1 0,55 mmol/l vs. 1,02 \u00b1 0,49 mmol/l, p = 0,038). HAPAN -ryhm\u00e4n miehill\u00e4 triglyseridipitoisuus nousi levossa 21,1 % (1,14 \u00b1 0,36 mmol/l vs. 1,38 \u00b1 0,44 mmol/l, p = 0,039) ja kaikilla kolmella suoritusteholla: 19,1 % (1,15 \u00b1 0,37 mmol/l vs. 1,37 \u00b1 0,44 mmol/l, p = 0,024), 16,4 % (1,22 \u00b1 0,37 mmol/l vs. 1,42 \u00b1 0,42 mmol/l, p = 0,027) ja 20,2 % (1,29 \u00b1 0,44 mmol/l vs. 1,55 \u00b1 0,47 mmol/l, p = 0,026). Koko HAPAN -ryhm\u00e4ll\u00e4 triglyseridipitoisuus nousi levossa 13,9 % (p = 0,045). Triglyseridipitoisuus oli ennen tutkimusjaksoa EM\u00c4S -ryhm\u00e4n miehill\u00e4 HAPAN -ryhm\u00e4n miehi\u00e4 korkeampi 75 % teholla VO2max:sta (p = 0,031) ja koko EM\u00c4S -ryhm\u00e4ll\u00e4 HAPAN -ryhm\u00e4\u00e4 korkeampi levossa sek\u00e4 kest\u00e4vyyssuorituksessa kaikilla suoritustehoilla (p < 0,05).\r\nVeren vapaiden rasvahappojen pitoisuus. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus laski EM\u00c4S -ryhm\u00e4n naisilla levossa 48,6 % (0,37 \u00b1 0,26 mmol/l vs. 0,19 \u00b1 0,09 mmol/l, p = 0,02) ja kaikilla kolmella suoritusteholla: 52,1 % (0,48 \u00b1 0,28 mmol/l vs. 0,23 \u00b1 0,13 mmol/l, p = 0,001), 46,2 % (0,52 \u00b1 0,32 mmol/l vs. 0,28 \u00b1 0,10 mmol/l, p = 0,015) ja 32,7 % (0,55 \u00b1 0,21 mmol/l vs. 0,37 \u00b1 0,10 mmol/l, p = 0,024). Koko yhdistetyll\u00e4 EM\u00c4S -ryhm\u00e4ll\u00e4 rasvahappopitoisuuden lasku oli levossa 33,3 % (p = 0,03) sek\u00e4 eri suoritustehoilla 43,8 % (p = 0,002), 29,8 % (p = 0,048) ja 21,6 % (p = 0,049).\r\nVeren HDL- LDL- ja kokonaiskolesterolipitoisuus. Veren kokonaiskolesteroli-, HDL- ja LDL -pitoisuuksissa ei havaittu tilastollisesti merkitsevi\u00e4 eroja mittauspisteiden tai ryhmien v\u00e4lill\u00e4.\r\nRasvaprosentti. Koko EM\u00c4S -ryhm\u00e4n kehon rasvaprosentti laski 4,3 % (28,2 \u00b1 7,8 % vs. 27,0 \u00b1 8,1 %, p = 0,039). Vastaavasti HAPAN -ryhm\u00e4n rasvaprosentissa ei havaittu muutoksia.\r\nPohdinta ja johtop\u00e4\u00e4t\u00f6kset. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen perusteella kasvis- ja hedelm\u00e4painotteinen (noin 800 - 1000 g kasviksia ja hedelmi\u00e4 vuorokaudessa) ja normaalin m\u00e4\u00e4r\u00e4n proteiinia sis\u00e4lt\u00e4v\u00e4 EM\u00c4S -ruokavalio ei vaikuta 12 viikon kest\u00e4vyys- ja voimaharjoit-telujakson aikana veren pH:hon, mutta nostaa naisilla virtsan pH:ta. N\u00e4m\u00e4 tulokset vahvistavat n\u00e4kemyst\u00e4 siit\u00e4, ett\u00e4 veren tarkasti s\u00e4\u00e4delty\u00e4 pH:ta on vaikea muuttaa, mutta virtsan pH:hon sen sijaan voidaan tunnetusti vaikuttaa. EM\u00c4S -ruokavaliolla on kuitenkin mahdollista alentaa veren triglyseridipitoisuutta ja kehon rasvaprosenttia saman-aikaisen yhdistetyn kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelun yhteydess\u00e4. EM\u00c4S -ruokavalio my\u00f6s alentaa veren rasvahappopitoisuuksia levossa ja submaksimaalisessa kest\u00e4vyyssuorituksessa, mist\u00e4 johtuen rasvojen oksidaation osuus energiantuotosta kest\u00e4vyyssuorituksen aikana ei lis\u00e4\u00e4nny yhdistetyn kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelun yhteydess\u00e4, toisin kuin HAPAN -ruokavaliolla tapahtuu. N\u00e4in ollen EM\u00c4S -ruokavaliolla on mahdollista saada aikaan joitain terveyshy\u00f6tyj\u00e4 veren rasva-arvojen sek\u00e4 rasvaprosentin muutosten kautta, mutta toisaalta ainakaan pitk\u00e4kestoisen kest\u00e4vyyssuorituksen kannalta rasva-aineenvaihdunnan lasku ei v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00e4 ole hyv\u00e4ksi.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Heikki Peltonen (heipelto@jyu.fi) on 2014-08-06T06:54:12Z\nNo. of bitstreams: 1\nAhonen Jere kandi.pdf: 726978 bytes, checksum: e6fb7fee307e5617b48a0f9c44ea7a07 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2014-08-06T06:54:12Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nAhonen Jere kandi.pdf: 726978 bytes, checksum: e6fb7fee307e5617b48a0f9c44ea7a07 (MD5)\n Previous issue date: 2013", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "rasva-aineenvaihdunta", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "happoem\u00e4stasapaino", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruokavalio", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "pH", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Yhdistetyn kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelun vaikutus rasva-aineenvaihduntaan levossa ja kest\u00e4vyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201408062298", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Valmennus- ja testausoppi", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "jyx.includeIn.OAI", "value": "true", "language": "", "element": "includeIn", "qualifier": "OAI", "schema": "jyx"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_43956
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:48Z
main_date 2013-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2013
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/87d7a1e1-5aae-44ef-aaae-75bb5aa2fd14\/download","text":"Ahonen Jere kandi.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2013
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Ahonen, Jere Yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun vaikutus rasva-aineenvaihduntaan levossa ja kestävyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla rasva-aineenvaihdunta happoemästasapaino ruokavalio pH Valmennus- ja testausoppi
title Yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun vaikutus rasva-aineenvaihduntaan levossa ja kestävyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla
title_full Yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun vaikutus rasva-aineenvaihduntaan levossa ja kestävyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla
title_fullStr Yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun vaikutus rasva-aineenvaihduntaan levossa ja kestävyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla Yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun vaikutus rasva-aineenvaihduntaan levossa ja kestävyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla
title_full_unstemmed Yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun vaikutus rasva-aineenvaihduntaan levossa ja kestävyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla Yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun vaikutus rasva-aineenvaihduntaan levossa ja kestävyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla
title_short Yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun vaikutus rasva-aineenvaihduntaan levossa ja kestävyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla
title_sort yhdistetyn kestävyys ja voimaharjoittelun vaikutus rasva aineenvaihduntaan levossa ja kestävyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla
title_txtP Yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun vaikutus rasva-aineenvaihduntaan levossa ja kestävyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla
topic rasva-aineenvaihdunta happoemästasapaino ruokavalio pH Valmennus- ja testausoppi
topic_facet Valmennus- ja testausoppi happoemästasapaino pH rasva-aineenvaihdunta ruokavalio
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43956 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201408062298
work_keys_str_mv AT ahonenjere yhdistetynkestävyysjavoimaharjoittelunvaikutusrasvaaineenvaihduntaanlevossajakestävyy