description |
Johdanto. Yhdistetyllä kestävyys- ja voimaharjoittelulla on mahdollista lisätä erityisesti liikuntasuorituksen aikaista rasva-aineenvaihduntaa ja siten edistää terveyttä rasvan määrän ja veren lipidipitoisuuksien laskun myötä. Myös kasvispainotteisella, emäksisyyttä tuottavalla ravinnolla on todettu olevan veren rasva-arvoja sekä kehon rasvapro-senttia alentavia vaikutuksia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka yhdistetty 12 viikon kestävyys- ja voimaharjoittelu sekä samanaikainen normaaliproteiininen sekä kasviksia ja hedelmiä runsaasti sisältävä, elimistön emäksisyyttä lisäävä ruokavalio vaikuttavat rasva-aineenvaihduntaan sekä veren lipidipitoisuuksiin levossa ja submaksimaalisessa kestävyyssuorituksessa.
Menetelmät. Tutkimukseen osallistui yhteensä 49 kuntoliikuntaa harrastavaa naista ja miestä, jotka jaettiin kahteen ruokavalioryhmään (EMÄS / HAPAN). EMÄS -ryhmän ruokavalio oli arvioitu PRAL (potential renal acid load = potentiaalinen munuaisten happokuorma) -menetelmän avulla elimistön emäksisyyttä lisääväksi, kun taas HAPAN -ryhmä noudatti lähes normaalia ruokavaliota, jossa kuitenkin muun muassa kasvisten saantia oli rajoitettu. Kahdentoista viikon tutkimusjakson ajan koehenkilöt suorittivat yhdistettyä kestävyys- ja voimaharjoittelua kaikille yhtenäisen ohjelman mukaisesti kaksi kertaa viikossa yhteensä 90 – 120 minuuttia yhdellä harjoituskerralla. Kestävyysosio suoritettiin aina ensin ja 10 minuutin palautuksen jälkeen toteutettiin voimaosio. Koehenkilöiden veren rasvahappo-, triglyseridi-, kokonaiskolesteroli-, HDL (high density lipoprotein)- ja LDL (low density lipoprotein) -pitoisuuksia mitattiin ennen tutkimusjaksoa sekä sen jälkeen paastossa, levossa sekä submaksimaalisessa polkupyöräergometritestissä. Jälkimmäisessä kerättiin myös hengityskaasuja hengitysosamäärän (RQ = respiratory quotient = CO2/O2) laskemiseksi. Lisäksi koehenkilöiltä määritettiin veren ja virtsan pH, sekä tehtiin antropometrisia mittauksia ja maksimaalinen hapenottokyvyn testi harjoittelujakson sykerajoja varten.
Tulokset.
Ravinto. EMÄS -ryhmän miesten kasvisten ja hedelmien saanti oli tilastollisesti merkitsevästi HAPAN -ryhmän miehiä suurempi tutkimusjakson puolivälissä (898 ± 302 g vs. 247 ± 243 g, p < 0,001) sekä sen lopussa (803 ± 380 g vs. 226 ± 96 g, p < 0,01). Naisilla samansuuntainen ryhmien välinen pieni ero havaittiin jo ennen tutkimusjaksoa (396 ± 203 g vs. 249 ± 75 g, p < 0,05) ja suuri ero tutkimusjakson puolivälissä (927 ± 307 g vs. 209 ± 159 g, p < 0,001) sekä sen lopussa (1066 ± 634 g vs. 264 ± 273 g, p < 0,001). Miesten EMÄS -ryhmällä kehonpainoon suhteutettu rasvojen (0,8 ± 0,3 g/kg vs. 1,2 ± 0,4 g/kg, p < 0,05) ja proteiinien (1,0 ± 0,3 g/kg vs. 1,4 ± 0,5 g/kg, p < 0,05) saanti oli tutkimusjakson puolivälissä pienempää kuin vastaavasti HAPAN -ryhmän miehillä.
Veren ja virtsan pH. Veren pH:ssa ei havaittu muutoksia tutkimusjakson aikana, mutta virtsan pH oli EMÄS -ryhmän naisilla 15,9 % HAPAN -ryhmän naisia korkeampi tutkimusjakson puolivälissä (6,42 ± 0,82 vs. 5,54 ± 0,80, p = 0,009) ja 14,2 % korkeampi tutkimusjakson lopussa (6,35 ± 0,98 vs. 5,56 ± 0,72, p = 0,02).
RQ. Ennen tutkimusjaksoa RQ oli submaksimaalisessa suorituksessa HAPAN -ryhmän naisilla merkitsevästi EMÄS -ryhmän naisia korkeampi tehoilla 35 % (p = 0,046) ja 55 % VO2max (p = 0,015) sekä koko HAPAN -ryhmällä (miehet ja naiset) EMÄS -ryhmää
korkeampi 75 % teholla VO2max:sta (p = 0,035). RQ laski tutkimusjakson myötä 1,9 % HAPAN -ryhmän miehillä submaksimaalisessa suorituksessa 75 % teholla VO2max:sta (p = 0,017) sekä 2,0 % ja 2,9 % koko HAPAN -ryhmällä tehoilla 55 % (p = 0,016) ja 75 % VO2max (p = 0,007).
Veren triglyseridipitoisuus. EMÄS -ryhmän naisten veren triglyseridipitoisuus laski harjoittelujakson myötä levossa 13,1 % (1,30 ± 0,51 mmol/l vs. 1,13 ± 0,44 mmol/l, p = 0,016) ja 35 % teholla VO2max:sta 15,0 % (1,20 ± 0,55 mmol/l vs. 1,02 ± 0,49 mmol/l, p = 0,038). HAPAN -ryhmän miehillä triglyseridipitoisuus nousi levossa 21,1 % (1,14 ± 0,36 mmol/l vs. 1,38 ± 0,44 mmol/l, p = 0,039) ja kaikilla kolmella suoritusteholla: 19,1 % (1,15 ± 0,37 mmol/l vs. 1,37 ± 0,44 mmol/l, p = 0,024), 16,4 % (1,22 ± 0,37 mmol/l vs. 1,42 ± 0,42 mmol/l, p = 0,027) ja 20,2 % (1,29 ± 0,44 mmol/l vs. 1,55 ± 0,47 mmol/l, p = 0,026). Koko HAPAN -ryhmällä triglyseridipitoisuus nousi levossa 13,9 % (p = 0,045). Triglyseridipitoisuus oli ennen tutkimusjaksoa EMÄS -ryhmän miehillä HAPAN -ryhmän miehiä korkeampi 75 % teholla VO2max:sta (p = 0,031) ja koko EMÄS -ryhmällä HAPAN -ryhmää korkeampi levossa sekä kestävyyssuorituksessa kaikilla suoritustehoilla (p < 0,05).
Veren vapaiden rasvahappojen pitoisuus. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus laski EMÄS -ryhmän naisilla levossa 48,6 % (0,37 ± 0,26 mmol/l vs. 0,19 ± 0,09 mmol/l, p = 0,02) ja kaikilla kolmella suoritusteholla: 52,1 % (0,48 ± 0,28 mmol/l vs. 0,23 ± 0,13 mmol/l, p = 0,001), 46,2 % (0,52 ± 0,32 mmol/l vs. 0,28 ± 0,10 mmol/l, p = 0,015) ja 32,7 % (0,55 ± 0,21 mmol/l vs. 0,37 ± 0,10 mmol/l, p = 0,024). Koko yhdistetyllä EMÄS -ryhmällä rasvahappopitoisuuden lasku oli levossa 33,3 % (p = 0,03) sekä eri suoritustehoilla 43,8 % (p = 0,002), 29,8 % (p = 0,048) ja 21,6 % (p = 0,049).
Veren HDL- LDL- ja kokonaiskolesterolipitoisuus. Veren kokonaiskolesteroli-, HDL- ja LDL -pitoisuuksissa ei havaittu tilastollisesti merkitseviä eroja mittauspisteiden tai ryhmien välillä.
Rasvaprosentti. Koko EMÄS -ryhmän kehon rasvaprosentti laski 4,3 % (28,2 ± 7,8 % vs. 27,0 ± 8,1 %, p = 0,039). Vastaavasti HAPAN -ryhmän rasvaprosentissa ei havaittu muutoksia.
Pohdinta ja johtopäätökset. Tämän tutkimuksen perusteella kasvis- ja hedelmäpainotteinen (noin 800 - 1000 g kasviksia ja hedelmiä vuorokaudessa) ja normaalin määrän proteiinia sisältävä EMÄS -ruokavalio ei vaikuta 12 viikon kestävyys- ja voimaharjoit-telujakson aikana veren pH:hon, mutta nostaa naisilla virtsan pH:ta. Nämä tulokset vahvistavat näkemystä siitä, että veren tarkasti säädeltyä pH:ta on vaikea muuttaa, mutta virtsan pH:hon sen sijaan voidaan tunnetusti vaikuttaa. EMÄS -ruokavaliolla on kuitenkin mahdollista alentaa veren triglyseridipitoisuutta ja kehon rasvaprosenttia saman-aikaisen yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun yhteydessä. EMÄS -ruokavalio myös alentaa veren rasvahappopitoisuuksia levossa ja submaksimaalisessa kestävyyssuorituksessa, mistä johtuen rasvojen oksidaation osuus energiantuotosta kestävyyssuorituksen aikana ei lisäänny yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun yhteydessä, toisin kuin HAPAN -ruokavaliolla tapahtuu. Näin ollen EMÄS -ruokavaliolla on mahdollista saada aikaan joitain terveyshyötyjä veren rasva-arvojen sekä rasvaprosentin muutosten kautta, mutta toisaalta ainakaan pitkäkestoisen kestävyyssuorituksen kannalta rasva-aineenvaihdunnan lasku ei välttämättä ole hyväksi.
|
fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.author", "value": "Ahonen, Jere", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2014-08-06T06:54:12Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2014-08-06T06:54:12Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2013", "language": "fi", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43956", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Johdanto. Yhdistetyll\u00e4 kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelulla on mahdollista lis\u00e4t\u00e4 erityisesti liikuntasuorituksen aikaista rasva-aineenvaihduntaa ja siten edist\u00e4\u00e4 terveytt\u00e4 rasvan m\u00e4\u00e4r\u00e4n ja veren lipidipitoisuuksien laskun my\u00f6t\u00e4. My\u00f6s kasvispainotteisella, em\u00e4ksisyytt\u00e4 tuottavalla ravinnolla on todettu olevan veren rasva-arvoja sek\u00e4 kehon rasvapro-senttia alentavia vaikutuksia. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, kuinka yhdistetty 12 viikon kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelu sek\u00e4 samanaikainen normaaliproteiininen sek\u00e4 kasviksia ja hedelmi\u00e4 runsaasti sis\u00e4lt\u00e4v\u00e4, elimist\u00f6n em\u00e4ksisyytt\u00e4 lis\u00e4\u00e4v\u00e4 ruokavalio vaikuttavat rasva-aineenvaihduntaan sek\u00e4 veren lipidipitoisuuksiin levossa ja submaksimaalisessa kest\u00e4vyyssuorituksessa.\r\nMenetelm\u00e4t. Tutkimukseen osallistui yhteens\u00e4 49 kuntoliikuntaa harrastavaa naista ja miest\u00e4, jotka jaettiin kahteen ruokavalioryhm\u00e4\u00e4n (EM\u00c4S / HAPAN). EM\u00c4S -ryhm\u00e4n ruokavalio oli arvioitu PRAL (potential renal acid load = potentiaalinen munuaisten happokuorma) -menetelm\u00e4n avulla elimist\u00f6n em\u00e4ksisyytt\u00e4 lis\u00e4\u00e4v\u00e4ksi, kun taas HAPAN -ryhm\u00e4 noudatti l\u00e4hes normaalia ruokavaliota, jossa kuitenkin muun muassa kasvisten saantia oli rajoitettu. Kahdentoista viikon tutkimusjakson ajan koehenkil\u00f6t suorittivat yhdistetty\u00e4 kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelua kaikille yhten\u00e4isen ohjelman mukaisesti kaksi kertaa viikossa yhteens\u00e4 90 \u2013 120 minuuttia yhdell\u00e4 harjoituskerralla. Kest\u00e4vyysosio suoritettiin aina ensin ja 10 minuutin palautuksen j\u00e4lkeen toteutettiin voimaosio. Koehenkil\u00f6iden veren rasvahappo-, triglyseridi-, kokonaiskolesteroli-, HDL (high density lipoprotein)- ja LDL (low density lipoprotein) -pitoisuuksia mitattiin ennen tutkimusjaksoa sek\u00e4 sen j\u00e4lkeen paastossa, levossa sek\u00e4 submaksimaalisessa polkupy\u00f6r\u00e4ergometritestiss\u00e4. J\u00e4lkimm\u00e4isess\u00e4 ker\u00e4ttiin my\u00f6s hengityskaasuja hengitysosam\u00e4\u00e4r\u00e4n (RQ = respiratory quotient = CO2/O2) laskemiseksi. Lis\u00e4ksi koehenkil\u00f6ilt\u00e4 m\u00e4\u00e4ritettiin veren ja virtsan pH, sek\u00e4 tehtiin antropometrisia mittauksia ja maksimaalinen hapenottokyvyn testi harjoittelujakson sykerajoja varten.\r\nTulokset.\r\nRavinto. EM\u00c4S -ryhm\u00e4n miesten kasvisten ja hedelmien saanti oli tilastollisesti merkitsev\u00e4sti HAPAN -ryhm\u00e4n miehi\u00e4 suurempi tutkimusjakson puoliv\u00e4liss\u00e4 (898 \u00b1 302 g vs. 247 \u00b1 243 g, p < 0,001) sek\u00e4 sen lopussa (803 \u00b1 380 g vs. 226 \u00b1 96 g, p < 0,01). Naisilla samansuuntainen ryhmien v\u00e4linen pieni ero havaittiin jo ennen tutkimusjaksoa (396 \u00b1 203 g vs. 249 \u00b1 75 g, p < 0,05) ja suuri ero tutkimusjakson puoliv\u00e4liss\u00e4 (927 \u00b1 307 g vs. 209 \u00b1 159 g, p < 0,001) sek\u00e4 sen lopussa (1066 \u00b1 634 g vs. 264 \u00b1 273 g, p < 0,001). Miesten EM\u00c4S -ryhm\u00e4ll\u00e4 kehonpainoon suhteutettu rasvojen (0,8 \u00b1 0,3 g/kg vs. 1,2 \u00b1 0,4 g/kg, p < 0,05) ja proteiinien (1,0 \u00b1 0,3 g/kg vs. 1,4 \u00b1 0,5 g/kg, p < 0,05) saanti oli tutkimusjakson puoliv\u00e4liss\u00e4 pienemp\u00e4\u00e4 kuin vastaavasti HAPAN -ryhm\u00e4n miehill\u00e4.\r\nVeren ja virtsan pH. Veren pH:ssa ei havaittu muutoksia tutkimusjakson aikana, mutta virtsan pH oli EM\u00c4S -ryhm\u00e4n naisilla 15,9 % HAPAN -ryhm\u00e4n naisia korkeampi tutkimusjakson puoliv\u00e4liss\u00e4 (6,42 \u00b1 0,82 vs. 5,54 \u00b1 0,80, p = 0,009) ja 14,2 % korkeampi tutkimusjakson lopussa (6,35 \u00b1 0,98 vs. 5,56 \u00b1 0,72, p = 0,02).\r\nRQ. Ennen tutkimusjaksoa RQ oli submaksimaalisessa suorituksessa HAPAN -ryhm\u00e4n naisilla merkitsev\u00e4sti EM\u00c4S -ryhm\u00e4n naisia korkeampi tehoilla 35 % (p = 0,046) ja 55 % VO2max (p = 0,015) sek\u00e4 koko HAPAN -ryhm\u00e4ll\u00e4 (miehet ja naiset) EM\u00c4S -ryhm\u00e4\u00e4\r\nkorkeampi 75 % teholla VO2max:sta (p = 0,035). RQ laski tutkimusjakson my\u00f6t\u00e4 1,9 % HAPAN -ryhm\u00e4n miehill\u00e4 submaksimaalisessa suorituksessa 75 % teholla VO2max:sta (p = 0,017) sek\u00e4 2,0 % ja 2,9 % koko HAPAN -ryhm\u00e4ll\u00e4 tehoilla 55 % (p = 0,016) ja 75 % VO2max (p = 0,007).\r\nVeren triglyseridipitoisuus. EM\u00c4S -ryhm\u00e4n naisten veren triglyseridipitoisuus laski harjoittelujakson my\u00f6t\u00e4 levossa 13,1 % (1,30 \u00b1 0,51 mmol/l vs. 1,13 \u00b1 0,44 mmol/l, p = 0,016) ja 35 % teholla VO2max:sta 15,0 % (1,20 \u00b1 0,55 mmol/l vs. 1,02 \u00b1 0,49 mmol/l, p = 0,038). HAPAN -ryhm\u00e4n miehill\u00e4 triglyseridipitoisuus nousi levossa 21,1 % (1,14 \u00b1 0,36 mmol/l vs. 1,38 \u00b1 0,44 mmol/l, p = 0,039) ja kaikilla kolmella suoritusteholla: 19,1 % (1,15 \u00b1 0,37 mmol/l vs. 1,37 \u00b1 0,44 mmol/l, p = 0,024), 16,4 % (1,22 \u00b1 0,37 mmol/l vs. 1,42 \u00b1 0,42 mmol/l, p = 0,027) ja 20,2 % (1,29 \u00b1 0,44 mmol/l vs. 1,55 \u00b1 0,47 mmol/l, p = 0,026). Koko HAPAN -ryhm\u00e4ll\u00e4 triglyseridipitoisuus nousi levossa 13,9 % (p = 0,045). Triglyseridipitoisuus oli ennen tutkimusjaksoa EM\u00c4S -ryhm\u00e4n miehill\u00e4 HAPAN -ryhm\u00e4n miehi\u00e4 korkeampi 75 % teholla VO2max:sta (p = 0,031) ja koko EM\u00c4S -ryhm\u00e4ll\u00e4 HAPAN -ryhm\u00e4\u00e4 korkeampi levossa sek\u00e4 kest\u00e4vyyssuorituksessa kaikilla suoritustehoilla (p < 0,05).\r\nVeren vapaiden rasvahappojen pitoisuus. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus laski EM\u00c4S -ryhm\u00e4n naisilla levossa 48,6 % (0,37 \u00b1 0,26 mmol/l vs. 0,19 \u00b1 0,09 mmol/l, p = 0,02) ja kaikilla kolmella suoritusteholla: 52,1 % (0,48 \u00b1 0,28 mmol/l vs. 0,23 \u00b1 0,13 mmol/l, p = 0,001), 46,2 % (0,52 \u00b1 0,32 mmol/l vs. 0,28 \u00b1 0,10 mmol/l, p = 0,015) ja 32,7 % (0,55 \u00b1 0,21 mmol/l vs. 0,37 \u00b1 0,10 mmol/l, p = 0,024). Koko yhdistetyll\u00e4 EM\u00c4S -ryhm\u00e4ll\u00e4 rasvahappopitoisuuden lasku oli levossa 33,3 % (p = 0,03) sek\u00e4 eri suoritustehoilla 43,8 % (p = 0,002), 29,8 % (p = 0,048) ja 21,6 % (p = 0,049).\r\nVeren HDL- LDL- ja kokonaiskolesterolipitoisuus. Veren kokonaiskolesteroli-, HDL- ja LDL -pitoisuuksissa ei havaittu tilastollisesti merkitsevi\u00e4 eroja mittauspisteiden tai ryhmien v\u00e4lill\u00e4.\r\nRasvaprosentti. Koko EM\u00c4S -ryhm\u00e4n kehon rasvaprosentti laski 4,3 % (28,2 \u00b1 7,8 % vs. 27,0 \u00b1 8,1 %, p = 0,039). Vastaavasti HAPAN -ryhm\u00e4n rasvaprosentissa ei havaittu muutoksia.\r\nPohdinta ja johtop\u00e4\u00e4t\u00f6kset. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen perusteella kasvis- ja hedelm\u00e4painotteinen (noin 800 - 1000 g kasviksia ja hedelmi\u00e4 vuorokaudessa) ja normaalin m\u00e4\u00e4r\u00e4n proteiinia sis\u00e4lt\u00e4v\u00e4 EM\u00c4S -ruokavalio ei vaikuta 12 viikon kest\u00e4vyys- ja voimaharjoit-telujakson aikana veren pH:hon, mutta nostaa naisilla virtsan pH:ta. N\u00e4m\u00e4 tulokset vahvistavat n\u00e4kemyst\u00e4 siit\u00e4, ett\u00e4 veren tarkasti s\u00e4\u00e4delty\u00e4 pH:ta on vaikea muuttaa, mutta virtsan pH:hon sen sijaan voidaan tunnetusti vaikuttaa. EM\u00c4S -ruokavaliolla on kuitenkin mahdollista alentaa veren triglyseridipitoisuutta ja kehon rasvaprosenttia saman-aikaisen yhdistetyn kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelun yhteydess\u00e4. EM\u00c4S -ruokavalio my\u00f6s alentaa veren rasvahappopitoisuuksia levossa ja submaksimaalisessa kest\u00e4vyyssuorituksessa, mist\u00e4 johtuen rasvojen oksidaation osuus energiantuotosta kest\u00e4vyyssuorituksen aikana ei lis\u00e4\u00e4nny yhdistetyn kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelun yhteydess\u00e4, toisin kuin HAPAN -ruokavaliolla tapahtuu. N\u00e4in ollen EM\u00c4S -ruokavaliolla on mahdollista saada aikaan joitain terveyshy\u00f6tyj\u00e4 veren rasva-arvojen sek\u00e4 rasvaprosentin muutosten kautta, mutta toisaalta ainakaan pitk\u00e4kestoisen kest\u00e4vyyssuorituksen kannalta rasva-aineenvaihdunnan lasku ei v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00e4 ole hyv\u00e4ksi.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Heikki Peltonen (heipelto@jyu.fi) on 2014-08-06T06:54:12Z\nNo. of bitstreams: 1\nAhonen Jere kandi.pdf: 726978 bytes, checksum: e6fb7fee307e5617b48a0f9c44ea7a07 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2014-08-06T06:54:12Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nAhonen Jere kandi.pdf: 726978 bytes, checksum: e6fb7fee307e5617b48a0f9c44ea7a07 (MD5)\n Previous issue date: 2013", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "rasva-aineenvaihdunta", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "happoem\u00e4stasapaino", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruokavalio", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "pH", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Yhdistetyn kest\u00e4vyys- ja voimaharjoittelun vaikutus rasva-aineenvaihduntaan levossa ja kest\u00e4vyyskuormituksessa kahdella eri ruokavaliolla", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201408062298", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Valmennus- ja testausoppi", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "jyx.includeIn.OAI", "value": "true", "language": "", "element": "includeIn", "qualifier": "OAI", "schema": "jyx"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
|