Suomalaisen etätyöyhteiskunnan haasteet - Oksa, Matias (2014)
Oksa, Matias Suomalaisen etätyöyhteiskunnan kehitys Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2014, 26 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja(t): Halttunen, Veikko Tässä kandidaatintutkielmassa selvitetään kirjallisuuskatsauksen avulla mitkä ovat keskeiset haasteet etätyöyhteiskunnan nykyiselle kehitykselle ja mitkä ovat etätyömenetelmien käyttöönottamisen keskeisimmät haasteet yritysten ja työntekijöiden näkökulmista. Tässä tutkielmassa myös kartoitetaan etätyön käsitteen monimuotoisuutta ja vertaillaan suomalaisen etätyöyhteiskunnan tilaa muun maailman suhteen erityisesti muihin tyypillisiin korkean teknologian maihin verraten. Yritysten kannalta merkittävimmät haasteet liittyvät etätyöntekijöiden tekemän työn valvontaan, etätyöntekijöiden hallintaan ja etätyömenetelmien käyttöönottoon liittyvän organisaatiorakenteellisen muutoksen aikaansaamiseen. Työntekijöiden näkökulmasta keskeisiä haasteita ovat tuottavan etätyönteon edellyttämät henkilökohtaiset luonteenpiirteet, etätyön vaikutukset urakehitykseen ja työn ja yksityiselämän erilläänpitäminen.