Cultural identity gaps : a study of Zadie Smith's novels White teeth (2001) and On beauty (2006) - Hirvonen, Sarianna (2014)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee kulttuuri-identiteetin ”rakoja” (eng. Identity gaps) kahdessa Zadie Smithin monikulttuurisessa romaanissa: Valkoiset hampaat (2001) ja Kauneudesta (2006). Identiteettirakojen (identity gaps) käsite on osa erästä viestinnän identiteettiteoriaa (Communication Theory of Identity eli CTI), jonka mukaan identiteetit koostuvat neljästä eri kehyksestä (eng. Identity frames): henkilökohtainen (personal), esitetty (enacted), henkilöidenvälinen (relational) ja yhteisöllinen (communal). Nämä kehykset ovat aina läsnä jokaisessa viestintätilanteessa. Jos tasojen välille syntyy ristiriita, on tuloksena ns. identiteettirako. Tämä tutkimus keskittyy näiden identiteettirakojen kulttuurisiin puoliin. Tämän tutkimuksen tavoitteena on ottaa selvää, miten kulttuuri-identiteetin eri puolet tulevat ilmi aineistossa, miten tutkimuksen kohteeksi valitut identiteettiraot vaikuttavat henkilöhahmojen viestintään ja ihmissuhteisiin sekä pohtia mahdollisuutta hyödyntää näitä romaaneja opetusmateriaalina kulttuurienvälisessä viestinnässä. Tämä kvalitatiivinen tutkimus hyödyntää tutkimusmetodinaan diskurssianalyysiä ja aineisto analysoidaan deduktiivisesti yllämainitun viestinnän identiteettiteorian avulla. Tämä tutkimus käsittelee aineistosta kolmea eri identiteettirakoa kulttuurisesta näkökulmasta: henkilökohtainen–henkilöidenvälinen, henkilökohtainen–esitetty sekä henkilöidenvälinen–esitetty. Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että nämä kulttuuri-identiteettiraot vaikuttivat eri tavoin henkilöhahmojen ihmissuhteisiin, viestintään sekä siihen, miten identiteettirako saattoi toimia joko positiivisena tai negatiivisena identiteetin lähteenä. Aineistona olleet romaanit havainnollistivat hyvin elävän elämän (kulttuurienvälisiä) ilmiöitä, joten ne soveltuvat siltä osin kulttuurienvälisen viestinnän koulutukseen. Lisäksi tämä tutkimus testaa CTI-teoriaa ensimmäisen kerran fiktiokirjallisuusaineistossa. Tuloksena voidaan todeta, että teoria toimii myös tämänlaisessa aineistossa, joten tämä tutkielma antaa oman panoksensa teorian kehittämisprosessiin sen tähdätessä eteenpäin oppiainerajojen ylittäväksi teoriaksi, mikä on CTI:n tavoitteena.