Effect of enjoyment on attitude and on behavioral intention to use mobile applications when technology use is mandatory - Kurkinen, Erkki (2014)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin kolmen tekijän, käyttöaikeen, nautinnollisuuden ja asenteen vaikutusta teknologian hyväksynnässä, kun teknologian käyttäminen on pakollista. Tutkimus koostui sekä kirjallisuuskatsauksesta että kokeellisesta tutkimuksesta, jotta löydettäisiin vastaukset seuraaviin kahteen tutkimuskysymykseen: ”Onko asenne luotettava teknologian käyttöaikeen ennustaja silloin, kun teknologian käyttäminen on pakollista?” ja ”Onko nautinnollisuus asennetta ja teknologian käyttöaietta ennustava tekijä silloin, kun teknologian käyttäminen on pakollista?” Suoritetussa kirjallisuuskatsauksessa perehdyttiin aiempiin tutkimuksiin. Sen jälkeen tehtiin kokeellinen tutkimus, johon osallistui 267 kenttätyötä tekevää poliisia Suomessa. Kerätyn aineiston perusteella tehtiin rakenneyhtälömallinnuksen avulla analyysi, jossa käytettiin kehitettyä mitta-usmallia. Malli sisälsi nuo kyseiset kolme tekijää; käyttöaikeen, nautinnollisuuden ja asenteen. Tulosten perusteella näyttää siltä, että molempiin tutkimuskysymyksiin voidaan vastata myönteisesti. Tutkimustulokset osoittivat, että nautinnollisuus on asenteen ja teknologian käyttöaikeen merkittävä määrittävä tekijä myös sellaisten tietojärjestelmien yhteydessä, joiden käyttäminen on pakollista, eikä vain hupikäyttöön tarkoitettujen järjestelmien yhteydessä. Lisäksi tulosten perusteella näyttäisi siltä, että asenne on luotettava käyttöaietta määrittävä tekijä teknologian pakollisen käytön yhteydessä. Yhteenvetona voidaan esittää, että tutkimustulokset vahvistavat tietojärjestelmien nykytutkimuksen tuloksia siinä, että nautinnollisuus ja asenne ovat myös teknologian pakollisessa käytössä merkittäviä tekijöitä.