Yritysblokkaamisen motiivit ja haasteet - Ovaska, Jussi (2014)
Ovaska, Jussi Markus Yritysbloggaamisen motiivit ja haasteet Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2014, 24 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Salo, Markus Tässä tutkielmassa tarkasteltiin yritysblogeja yrityksen viestinnässä ja markkinoinnissa. Yritysblogi on Web 2.0 kanava, joka mahdollistaa yrityksille vuorovaikutteisen viestinnän yleisöjensä kanssa. Se mahdollistaa avoimen ja rehellisen keskustelun käymisen sekä asiakkaiden, että osakkeenomistajien kanssa. Blogeissa voidaan myös toteuttaa tuotteiden, palvelujen tai oman asiantuntijuuden markkinointia hienovaraisemmin ja autenttisemmin kuin perinteisissä markkinointikanavissa. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Aluksi tarkasteltiin yritysblogien ominaisuuksia suhteessa muuhun sosiaaliseen mediaan sekä yrityksen tavanomaisiin viestintä- ja markkinaväyliin. Tämän lisäksi käytiin läpi, minkälaista tutkimusta yritysblogeista on tehty. Varsinaisissa tutkimuskysymyksissä perehdyttiin yritysten sekä työntekijöiden syihin perustaa ja ylläpitää yritysblogeja, sekä haasteisiin joita yritysbloggaamisessa esiintyy. Tutkimustuloksina todettiin, että yritysblogien tutkimuksessa on pyritty esimerkiksi selvittämään johtoportaan sekä työntekijöiden asenteita blogeja kohtaan, heidän motiivejaan perustaa blogeja, haasteita blogien pitämisessä, blogien tehokkuutta liiketoiminnassa tai liikevaihdon kasvattamisessa, sekä luokittelemaan blogeja jatkotutkimusta varten. Yritysten syyt perustaa ja ylläpitää blogeja vaihtelivat esimerkiksi yrityksen koosta tai toimialasta riippuen. Monet yritykset perustavat blogeja kokeilumielessä, kun taas toisilla todettiin olevan strategia päätöksenteon takana. Monen yrityksen motiivina on keskustelujen käyminen yleisöjen kanssa sekä näkyvyyden parantaminen niin ihmisille, kuin hakukoneillekin. Yrityksillä on halu näyttäytyä edelläkävijänä ja ajatusjohtajana omalla alallaan. Yritysblogi koettiin matalan kynnyksen toiminnaksi, jolla näitä pyrkimyksiä voidaan edistää. Haasteista yritysbloggaamisessa esiin nousivat sisällön hallinta ja sen suhteuttaminen avoimen kommunikaation pyrkimykseen yrityksissä. Yritystä vahingoittava kirjoittaminen koettiin ongelmalliseksi niin työntekijöiden, kuin ulkopuolisten kirjoittamissa teksteissä, kuten esimerkiksi blogin kommenteissa. Haasteellisena nähtiin myös yritysblogien hyötyjen mittaaminen rahallisesti, sillä tutkimukset eivät ole kyenneet osoittamaan yritysblogien rahallista arvoa.