Polven nivelrustomuutosten yhteys tasapainoon vaihdevuodet ohittaneilla naisilla - Pukkila, Emma (2014)
Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus ja se heikentää etenkin yli 55-vuotiaiden toimintakykyä. Myös iän myötä heikkenevä tasapaino on yhteydessä toimintakykyyn. Nivelrikon yhteyttä tasapainoon on aikaisemmin tutkittu vähän ja havaitut tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Lievän nivelrikon tutkiminen sekä siten sairauden varhainen toteaminen ja siihen puuttuminen voivat lykätä oireiden ja toimintakyvyn rajoitusten esiintymistä myöhemmäksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko polvinivelen rustomuutoksilla yhteyttä 54–62-vuotiaiden vaihdevuodet ohittaneiden naisten staattiseen ja dynaamiseen tasapainoon. Lisäksi tutkittiin, mitkä tekijät selittävät tasapainon vaihtelua. Tämä poikkileikkaustutkimus on toteutettu 12 kuukautta kestäneen satunnaistetun kontrolloidun harjoitusinterventiotutkimuksen alkumittausaineistosta. Tutkittavat kolme ryhmää on muodostettu nivelrikon vaikeusastetta kuvaavan Kellgren & Lawrence -luokituksen mukaan. Tutkimusryhminä ovat lievää polven nivelrikkoa sairastavat naiset (K/L 1; n=25 ja K/L 2; n=53). Verrokkiryhmällä (K/L 0; n=12) ei ole havaittu radiologisia nivelrikkomuutoksia. Staattista tasapainoa mitattiin GoodBalance™-tasapainomittausjärjestelmällä. Dynaamisen tasapainon mittaamiseen käytettiin kahdeksikkojuoksutestiä. Polven nivelrustomuutosten ja tasapainon välistä yhteyttä analysoitiin SPSS-ohjelman avulla Spearmanin järjestyskorrelaatiokertoimella ja tasapainon vaihtelua selittäviä tekijöitä lineaarisella regressioanalyysillä. Polven nivelrustomuutosten todettiin korrelaatioanalyysissä olevan yhteydessä staattiseen tasapainoon henkilön seistessä silmät kiinni sivuttaissuuntaisen (r=.217, p<.05) ja eteen-taakse –suuntaisen (r=.255, p<.05) huojunnan nopeuden ja vauhtimomentin (r=.309, p<.01) kasvaessa. Dynaamiseen tasapainoon polven nivelrustomuutoksilla ei sen sijaan todettu olevan tilastollisesti merkitsevää yhteyttä (r=.023, p=.828). Henkilön korkeampi ikä ja kehon painoindeksi sekä heikentynyt maksimaalinen kävelynopeus selittivät yhdessä 31 % dynaamisen tasapainon vaihtelusta. Ikä ja kehon painoindeksi selittivät 7,5 % staattisen tasapainon vaihtelusta. Sen sijaan nivelrikon radiologinen vaikeusaste ei selittänyt dynaamisen tai staattisen tasapainon vaihtelua, kun ikä ja kehonkoostumus oli huomioitu. Tämän poikkileikkaustutkimuksen tulokset osoittavat, että iän lisääntyminen ja kehon painoindeksin kasvaminen ovat yhteydessä staattisen ja dynaamisen tasapainon heikentymiseen vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Sen sijaan polvinivelen rustomuutokset eivät näyttäisi selittävän tasapainon vaihtelua.