Ulkomailla opettaminen haasteena ja rikkautena : opettajien kokemuksia - Koikkalainen, Maija; Leinonen, Heidi (2014)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten ulkomailla työskennelleet suomalaiset opettajat ovat kokeneet ulkomailla opettamisen ja millaisia valmiuksia ulkomailla opettaminen heidän mielestään edellyttää. Tutkimuksen aineisto kerättiin puolistrukturoitujen haastattelujen avulla. Haastatteluihin osallistui yhteensä viisi ulkomailla työskennellyttä opettajaa. Tutkimustulosten mukaan opettajat kokivat ulkomailla opettamisen pääosin positiivisena ja jokainen suositteli ulkomailla opettamista myös muille asiasta kiinnostuneille opettajille. Opettajat kokivat kehittyneensä ulkomailla opettamisjakson aikana sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti. Opettajat raportoivat myös haasteita työhön ja vieraassa kulttuurissa elämiseen liittyen, mutta kertoivat myös sopeutuneensa haasteisiin melko hyvin.