Lapsiperheiden köyhyys : köyhyyskirjoituskilpailuun osallistuneiden vanhempien kertomuksia pienituloisuudesta - Salomaa, Tiina (2014)
Tutkielma käsittelee suomalaisten lapsiperheiden köyhyyttä. Tutkielman tehtävänä on tarkastella, millaisena köyhyys näyttäytyy perheiden arjessa vanhempien kuvaamana. Lähestyn lapsiperheiden köyhyyttä eri teemojen kautta, joita ovat köyhyyden ilmeneminen arkipäivässä, köyhyyteen johtaneet tapahtumat sekä köyhyyden mahdollisen päättymisen edellytykset. Lapsiperheiden köyhyys on moninkertaistunut Suomessa 1990-luvun laman jälkeen. Taloudellista köyhyyttä voidaan mitata objektiivisesti esimerkiksi tietyn tulotason alittamisena. Sitä voidaan arvioida myös subjektiivisesti ihmisen omana kokemuksena. Tutkielmassani käytän subjektiivista köyhyyden määritelmää. Tarkoitan köyhyydellä vanhempien omaa arviota siitä, että rahaa on liian vähän. Käytän aineistoa nimeltä Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailu 2006, joka kerättiin vuonna 2006 kirjoituskilpailun avulla. Rajasin aineistosta tähän työhön 78 lapsiperheen vanhemman kirjoittamaa vapaamuotoista tekstiä, joissa kirjoittajat käsittelivät pienituloisuutta, köyhyyttä ja rahan riittämättömyyttä. Tutkielman analyysimenetelmänä on sisällönanalyysi ja tieteenfilosofisena viitekehyksenä sosiaalinen konstruktionismi. Lapsiperheiden köyhyys näyttäytyy aineiston valossa monitahoisena niin aineellisena kuin henkisenäkin rasitteena arjessa. Taloudellinen köyhyys aiheuttaa perheissä jatkuvaa tinkimistä, hankintojen priorisointia ja tarpeellisista hyödykkeistä luopumista. Rahavaikeudet aiheuttavat vanhemmille henkistä kuormitusta ja stressiä, ja he saavat osakseen ympäristön syyttävää suhtautumista. Ympäristön köyhyyssyytökset kohdistuvat usein yksilöön, jolloin köyhyyttä pidetään itse aiheutettuna. Eri syistä johtuva työelämän ulkopuolisuus on merkittävä taustatekijä köyhyydelle. Siitä irtautuminen on haastavaa, ja köyhyyden päättyminen tapahtuu useimmiten työn kautta. Köyhyys kytkeytyy osaksi vanhempien muodostamaa käsitystä itsestään yksilöinä ja vanhempina, sillä rahavaikeudet aiheuttavat uhan minuudelle. Vanhemmat pyrkivät rakentamaan itsestään ja vanhemmuudestaan hyvää käsitystä erottautumisen avulla. He haluavat erottautua laajemmasta huono-osaisuudesta korostamalla omaa kykyään selviytyä ja tuntevat tyytyväisyyttä elämäänsä rahavaikeuksien ulkopuolella. Vanhempien selviytymistä tukevat lasten olemassaolo, oma jaksaminen ja aktiivinen toimijuus arkielämässä.