Breathing woodwinds : music therapy for asthma and COPD rehabilitation - Hänninen, Suvi (2014)
Filhan(2010) arvion mukaan hengityssairaudet koskettavat vuosittain miljoonaa suomalaista. Tutkimus tarjoaa vaihtoehdon potilaan omaa vastuuta korostavaan kuntoutukseen. Astmaryhmälle, kaksi lasta ja aikuinen, sekä keuhkoahtaumapotilaalle annettiin 12 viikkoa puhallinsoittimiin painottuvaa musiikkiterapiaa. Hengitysharjoituksia ja puhallinsoittimien soittoa käytettiin hengityselinten vahvistamiseksi musiikin tuodessa harjoitteluun motivaatiota. Voiko puhallinsoittimia painottava musiikkiterapia normaalihoitoon lisättynä vaikuttaa myönteisesti hengityssairauksista kärsivän elämänlaatuun? Kahdentoista viikon tuloksissa kvalitatiivinen materiaali antoi tuloksia. PEF lukemat pysyivät samoina, mutta päiväkirjoissa asiakkaat kertoivat parantuneista erilaisten hengitystyylien oppimisesta ja näiden käytöstä astmakohtauksissa, liman irtoamisesta keuhkojen alaosista, jatkuvan yskän paranemisesta sekä tavallisesta flunssasta selviämisen helpottumisesta.